Приключи първа фаза на проекта за изграждане на газова връзка със Сърбия

3840
Приключи първа фаза на проекта за изграждане на газова връзка със Сърбия

В последните работни дни на годината Министерството на енергетика завърши дейностите, включени в първа фаза на проекта за изграждане на реверсивна междусистемна газова връзка между България и Сърбия.

Финансирането се осигурява със средства по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, предаде БГНЕС.

Реализацията на проекта за интерконектор България – Сърбия е в изпълнение на приоритета на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ, изграждане на междусистемна свързаност и гарантиране сигурността на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа. Очаква се първоначално газопроводът да осигури възможност за доставка на 1.8 млрд. куб. м./годишно.

В рамките на изпълнението на първата фаза по проекта бе изработен, процедиран и одобрен, от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, подробен устройствен план. Изработен и одобрен от консултанта по ЗУТ бе и техническият проект. Завършени бяха и другите дейности по първата фаза на проекта като оценка на вещните права, които следва да бъдат придобити през следващата фаза. Извършени бяха и археологически проучвания на обектите по трасето.

Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92 642 361 лв., от които за Фаза 1 „Проектиране“, със срок до 31.12.2015 г. са направени разходи в размер на 3 495 632,55 лева.

Стартирана е подготовката за получаване на финансиране за втората фаза на проекта. Строителството на междусистемната газова връзка ще се реализира и финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014 г. - 2020 г., с предвиждан срок за въвеждане в експлоатация до края на 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com