Проф. Николай Ангелов: Просперитетът на държавата идва след развитие на индустрията (ВИДЕО)

19647

„Държавата е една от най-сложните системи, тя е многофакторна. Не може в парламента да доминират само и единствено юристи, защото парламентът е място, в което се коват закони. Юристите могат да ги изгладят и дооформят, но законите, които тепърва трябва да създадем, за тях ни трябват хора на точните науки, които си дават сметка, че просперитетът на една сложна система, каквато е държавата, се основава на 2 стълба. Единият е земеделието, което трябва да бъде оптимизирано, а вторият е индустрията“, това заяви проф. д-р инж. Николай Ангелов в „Студио Actualno“.

Проф. д-р инж. Николай Ангелов е дългогодишен преподавател в Техническия университет в София по учебните дисциплини „Конструкции и технологии в експозиционния дизайн“, „Администриране на дизайнерски проекти“ и „Ергономия“. Ръководил е общо 16 докторанти, от които 10 в областта на научната специалност „Ергономия и промишлен дизайн“.

През 2008 г. му е присъдена наградата „Интелект“ на Българската стопанска камара, а през 2009 г. е вписан от Патентното ведомство на Република България в „Златната книга на българските откриватели и изобретатели“.

В свободното си време се занимава с живопис. Има 7 самостоятелни изложби и множество участия в колективни изложби. Като цигулар, и в партньорство със свой колега-пианист, музицира в различни клубове и подиуми.

Проф. Ангелов е автор на анализа „Какво ни трябва, за да се оправим“, където защитава тезата, че който и да ни управлява няма да има разлика и ще продължим да сме на дъното на европейските класации, докато не сменим модела на управление.

„Проблемът ни е комплексен, в основата му е липсата на мислене. Ние българите имаме много ценни ресурси, които не използваме, например морето. То не е само за къпане лятото, ние нито имаме корабостроителница, нито кораборемонтна работилница – нямаме ги, а сме ги имали. Морската ни източна граница е една природна даденост, която пропиляваме“, категоричен е той.

Професорът смята, че за да се оправи държавата трябват повече практици, а не теоретици и фокус върху иновациите.

Какво ни трябва, за да се оправим

Допреди няколко месеца наблюдавах всекидневно действията на протестиращите, които упорито искаха оставката на кабинета, както и съответ...

„В катедрата, в която работех 45 години, аз бях този с патентите и ми се подиграваха, и ме питаха защо са ми тези патенти. Във висшите училища трябва да се поощряват целенасочено студентите, създаващи нови подходи и иновативни продукти. Недопустимо е, например, учебната дисциплина „Патентно дело“ да се преподава от хора, които нямат защитен и внедрен в бизнеса поне един патент за изобретение или свидетелство за полезен модел.“

И дава за пример с Япония, където учат децата да „иновират“ още в началното училище.

"Трябва да следваме примера на Сингапур, Виетнам, Малайзия, Филипините. Трябва да следваме техния пример за държавно управление, за да успеем. От 20 години се говори, че ние ще влезем в така нар. патентна спогодба в Европейския съюз и все още не сме.

Най-чистият начин на иновирането е чрез патентоване или чрез свидетелство за полезен модел, за да защитиш интелектуалната си собственост. Всеки трябва да се старае да създава и да има фокус към иновациите, всичко друго е колективна безотговорност. Скриваш се зад масовата активност", допълва проф. Ангелов.

Любомир Атанасов: Бизнесът трябва да се адаптира към "новото нормално" (ВИДЕО)

Пандемията определено промени правилата на играта и всичко стана дигитално. Работещите масово започнаха работа от вкъщи, учениците прем...

Цялото интервю вижте във видеото.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю