Професия „Търговец“ – да изучиш занаята

1653
Професия „Търговец“ – да изучиш занаята
Снимка: Lidl

Те са от хората, които всяка сутрин се вълнуват за това какво ще им донесе денят. И го правят не с притеснение, че нещо може да се обърка, а с хъс, че каквото и да стане, ще се справят и ще е интересно. И двамата са учили в държави като Германия, Австрия и Франция. Когато избират да се върнат в България, един от въпросите, които чуват, е: „Ти луд ли си?“. Дори да е имало доза лудост, времето доказва, че са направили правилния избор.

Вече повече от 2 години Емил Шопов и Антонио Стоянчев са част от търговския отдел на Lidl, който е като училище за търговци – именно тук избират и договарят продуктите, които откриваш в магазина. Започват на позиция “Trainee”. И макар думата да означава „човек, който се обучава“, в Lidl тя е обещание, че ще те научат на най-важното, а след това – ще имаш пълната свобода да се докажеш и да израснеш в професията. Точно както става и с тях. От обучаващи се бързо стават младши консултанти, а днес вече са консултанти в „Стоково снабдяване“ – и всичко това само за 2 години.

Устойчив напредък за Lidl в постигането на целите за пластмасата

Lidl отбелязва значителен прогрес в изпълнението на целите от цялостната стратегия за пластмасата на групата Schwarz както в своята дей...

„От първия ден те подготвят да бъдеш търговец“, разказва Емил, който попада в екипа, отговорен за категорията „Млечни продукти“. „Работиш с ментор, който ти показва всичко – от А до Я. Учи те да изградиш навици, да добиеш увереност, да натрупаш опит. Най-хубавото е, че колегите не си крият тайните – каквото знаят като опит и ноу-хау, го споделят с теб“, спомня си той. „Успоредно с обучението, учих и на практика – не ми спестяваха нищо от ежедневната работа“, разказва Антонио – „от това как се формират цените, как да общуваш с доставчици, как да договаряш условия“. Самият той се обучава в екипа, отговорен за т.нар. търговски марки – всички брандове, които не са собствена марка на Lidl и които се произвеждат за целия пазар.

Само няколко месеца по-късно и двамата вече имат много по-голяма свобода да поемат самостоятелно задачи. Като например, да договарят сами продукти, в които вярват, че има потенциал. „Бях открил доставчик с интересно портфолио от млечни продукти –  лабне в обвивка от билки или пък мариновано цедено кисело мляко във формата на топчета. Казах си, че може да излезе нещо интересно. Тогава моят ментор ми каза: „Вече имаш представа как се случват нещата. Знаеш как се водят преговори и какво трябва да постигнеш – ето ти телефон и мейл“, спомня си Емил. Подготвя се около ден за този разговор, но подготовката си казва думата – преговорите са успешни, а част от тези продукти намират място по рафтовете на Lidl. „Това беше моментът на пречупването – да видиш, че можеш, и че клиентът пред теб си е взел именно продукта, за който ти си се преборил. Няма такова удовлетворение“.

„В процеса на работа учиш страшно много – как да комуникираш с доставчиците, как да водиш преговори“, добавя Антонио. Постоянно има удовлетворение – от това да видиш идеята си реализирана на практика до това да приключиш тежки преговори. „Имахме доставчик, който в началото не искаше да работи с нас. Успях обаче да му променя нагласата – чрез нормален, човешки разговор и откритост. Когато общуваш, е много важно да си открит – защото срещу теб също стоят хора и често е въпрос на подход да се разберете“, разказва той.

Разбира се, не липсват и трудности за преодоляване. Но дори в тях има тръпка. След като работи за млечните продукти, Емил се мести в отдела, отговорен за плодовете и зеленчуците в Lidl. Точно в сезона на ягодите две дъждовни седмици съсипват голяма част от реколтата. Така се изправя пред на пръв поглед невъзможна мисия – да намери ягоди за кратко време, в огромно количество и без да прави компромис с качеството. Следват няколко дни на трескаво търсене на доставчици, звънене по телефони, проверка на почти всички ягоди на пазара, докато не открива подходящия производител, с необходимата сертификация по международния стандарт GLOBALG.A.P., с когото подсигуряват нужните количества.

Образованието - с най-голям интерес в петото издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“

Общо 75 е броят на подадените проекти тази година за финансиране в петото издание на инициативата “Ти и Lidl за по-добър живот&ld...

Всяко предизвикателство обаче се преодолява в екип и знаеш, че можеш да разчиташ на останалите колеги да те посъветват и да ти помогнат. „Това ми направи впечатление още от първия ден“, спомня си Антонио. „Аз съм човек, който задава много въпроси. Но винаги, каквото и да съм попитал, към когото и да съм се обърнал, ми е отделил внимание. И именно тази атмосфера и този начин на общуване ми допадна страшно много. За да работиш нашата работа, трябва да трептиш с тази вибрация – трябва да ти носи удоволствие, да го носиш в себе си. А всички колеги тук го носят“, казва той.

Две години по-късно и двамата са научили не един урок – не само за търговията, но и за самите тях. При Емил – да взима бързо решения и да ги отстоява. При Антонио – да вижда както детайла, така и голямата картина.

И двамата разбират, че има решение за всяка ситуация и най-важното – търговията е тяхната професия. Където има динамика и тръпка и където никога не знаеш какво ще ти поднесе днешният ден. Затова и никога не ти омръзва, а продължаваш да се вълнуваш. 

Ако искаш и ти да се развиваш в света на търговията и да учиш от най-добрите, разгледай актуалните позиции за търговския отдел на Лидл България тук или се регистрирай за съвместното събитие на Lidl и AISEC България, което ще се проведе на 19 август в Културен център G8 от 11 ч. и на което ще разбереш какво означава да си стоков мениджър в Лидл България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com