Прокуратурата безсилна срещу регистрацията на Националистическа партия на България

27894
Прокуратурата безсилна срещу регистрацията на Националистическа партия на България
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров бе категоричен, че прокуратурата не може да спре действията по започване на регистрация на партия, защото прокуратурата не може да се произнася навсякъде и по всички въпроси.  Има закони и има процедури.

Първо се подават документи за регистрация в Софийски градски съд, съдът е, който преценява дали една партия трябва да бъде регистрирана, в производството по регистрацията на партията участва прокурор. Цацаров бе категоричен, че от позицията си на гражданин не би подкрепил подобна формация, но прокуратурата не може да забрани регистрация на партия, тя може само да изрази становище в регистърното производство в Софийски градски съд и ще го направи. След това ще действа според решение на съда, но трябва да бъде ясно на всички, че прокуратурата не можа да забранява всичко.

Демонстранти посрещнаха премиера с "Оглушарски, чуй народа"

Премиерът Пламен Орешарски беше зарадван с ново "топло" посрещане при пристигането си в хотел "Шератон". Там днес се провежда Български...

Ако все пак тази партия бъде регистрирана, прокуратурата може да преценява дали да изпълнява правомощията си по Конституция и по закон и да прецени да предприеме действия. Действията могат да се предприемат срещу партии, които защитават такива интереси или издигат такива цели, които на моменти са очевидно ксенофобски и националистически.

Припомняме, че преди броени дни 112 граждани подадоха сигнал до Сотир Цацров за учредена в събота Националистическа партия на България, която е определяна от тях за неонацистка. Сред тях са общественици, юристи, журналисти, литератори, преподаватели. В съобщението пише, че тази партия се е формирала от екстремистки групи, които включват местни секции на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест", неформални образувания на лица, идентифицирани от журналисти като скинхедс (бръснати глави) и крайни футболни привърженици (ултраси).

"Новоучредената неонацистка партия на име "Националистическа партия на България" е обявила пред медиите, че цели "хомогенно и чисто национално общество", "държава, защитаваща само българските национални интереси", "разправа веднъж завинаги с всички врагове на родината в лицето на партиите от статуквото, икономическата олигархия и чуждата резидентура", аргументират сигнала си гражданите.

В сигнала са приложени и случаите на пребити чужденци през последните дни.

Цацаров: Има досъдебни производства заради протестите, полицията си свърши работата

След като близо 50 души бяха задържани след последните два дни на протестите, стана ясно, че Софийска градска прокуратура (СГП) е образ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество