Прокуратурата: Не сме получили доказателства за "Хемус"

11027
Прокуратурата: Не сме получили доказателства за "Хемус"
Снимка: FB стрийм Print Screen

Не сме получили заповеди за арест, нито  доказателства за АМ "Хемус", съобщиха от Софийска градска прокуратура.

„При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице. Не сме получили и никакви доказателства”, съобщи на брифинг шефът на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.

Градският прокурор на София пред наказание, защото крие данни за Гешев

Административният съд във Видин е започнал производство за неизпълнение на съдебен акт срещу шефката на Софийската градска прокуратура ...

"Следователите, които работят по делото и наблюдаващият прокурор нямат желание да укриват и да потулват каквото и да било по делото, защото то е значимо не само за българското общество, но и за всички европейски институции, които наблюдават нашата държава, и дали парите на данъкоплатците отиват там, където трябва, или както чухме - в чували", каза още Кирилова.

Преди това от ГД „Национална полиция” обявиха, че от близо 84 млн. за лот 5 на АМ "Хемус" 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували.

Прокуратурата е получила съобщение от МВР, че е започнато досъдебно производство за строежа на автомагистрала "Хемус". В него не се е споменавало за кои лица и кои дружества става дума. В съобщението се е посочвало само, че става дума за пране на пари.

"В материалите от МВР не намирам данни за задържани, възможно е те да дойдат по-късно", посочи Кирилова. По нейните думи няма и постановления за привличане на обвиняеми, затова няма подведени под отговорност. Пратени са разпити на свидетели, протоколи за разпознаване и други.

СГП се самосезира за хакерска атака срещу портала за зелените сертификати

Софийска градска прокуратура се семосезира и разпореди извършването на проверка по повод информация в медиите с данни за престъпление о...

„В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

„Става въпрос за фактическа и правна сложност и се изисква работата на повече хора, които в разумни срокове да преценят и да извършат необходимите действия. В съобщението, което получихме, беше съобщено, че има задържани лица. По материалите, които са при нас, в тях не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Такива материали ние нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно. Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено постановление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка”, обясни още прокурор Кирилова.

Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, прокурорите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат. В СГП се разследва още едно дело, което е по самосезиране. То е за безстопанственост от страна на "Автомагистрали" и АПИ. Ако се съберат достатъчно доказателства, може да бъдат повдигнати обвинения на съответните лица. Делото е възложено на Националната следствена служба.

"Бившият и настоящият гавен прокурор апелират за промени в Наказателния кодекс, за да не сме с вързани ръце", каза още Кирилова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com