Прокуратурата: Няма виновни за смъртта на четиримата миньори в "Ораново"

3997
Прокуратурата: Няма виновни за смъртта на четиримата миньори в "Ораново"
Снимка: БГНЕС

Няма виновни за смъртта на четиримата миньори от "Ораново" преди близо две години, постанови Окръжна прокуратура – Благоевград и прекрати наказателното производство за инцидента, при който в средата на юли 2013 г. при срутване и нахлуване на кал, вода и скални късове в една от галериите на мината на място загинаха от задушаване двама работници, а труповете на други двама бяха открити дни по-късно по руините.

Тогава мината бе затворена заради редица нарушения в работата й и неплатена концесионна такса за ползването на въглищните залежи, но по-късно дружеството отстрани наредностите и отново заработи.

Година и три месеца не стигнаха на държавата да въдвори ред за експлозивите в мините

Всички правилници, за които сме дали препоръка да се актуализират след инцидента и проверката на мина „Ораново”, са в проце...

Решението на благоевградската прокуратура е потвърдено и от окръжния съд на 10 юли, предаде Mediapool.

Според постановлението аварията в мината е била непредвидима и нямало как трагедията да бъде предотвратена. Не са открити преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд, става ясно от мотивите към постановлението. Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.

Посочва се обаче, че съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания.

В хода на разследването на инцидента бе назначена комплексна техническа експертиза, възложена на специалисти по минно дело, специалист геолог, специалист хидрогеолог, специалист техническа безопасност, специалист скална механика, специалист взривни работи и специалист руднични крепежи и конструкции.

Една година от трагедията в мина "Ораново"

Днес, 16 юли 2013 г. загинаха четирима миньори в мина "Ораново". Николай Михайлов, Иван Лазаров, Асен Стойнев и Христо Младенов загина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com