Прокуратурата разследва съпруга на Бокова за пране на пари

6521
Прокуратурата разследва съпруга на Бокова за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая с българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев, съобщиха от държавното обвинение. 

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като в нея ще се включи и Националната агенция по приходите. Тя ще трябва да установи дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Финансовият министър Владислав Горанов също разпореди проверка. Той уточни, че на база на събраната информация правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание днес.

Припомняме, че името на Митрев се появи, след като на бял свят излезе журналистическо разследване на десетина европейски медии, сред които британският The Guardian, германската Suddeutsche Zeitung и френският Le Monde. В него се посочва, че Азербайджан е изхарчил поне 2,5 млрд. евро, които са служели за финансиране на начина на живот на галениците на режима и за закупуване посредством пари в брой на приятелства в чужбина за режима на Илхан Алиев. Схемата беше наречена условно "Азербайджанска печатница".

Международно журналистическо разследване свърза съпруга на Бокова със скандална схема

Разследване на френския вестник Le Monde и десет други европейски издания разкрива скритата страна на "дипломацията на хайвера", провеж...

Според вестника Митрев е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро. През 2013 година на Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро. По данни на The Guardian Митрев признава за наличието на парите, но твърди, че те са придобити посредством легитимните му консултантски услуги преди заминаването му в Лондон и отрича да е знаел за първоначалния източник на финансовите дарения.

Пред Нова телевизия самият Митрев определи скандала като атака срещу себе си и съпругата му Ирина Бокова. "Това е безсмислена спекулация, навреждаща на мен и семейството ми – затова е толкова интересна", каза представителят на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Отговорът на Азербайджан не закъсня – всичко е инсинуация, която е подклаждана от Джордж Сорос. „Един от съавторите на статията, публикувана от The Guardian, е Дина Нагапетян, арменски гражданин. Арменското лоби и представителите на анти-азербайджанските мрежи и медии, които са повлияни от арменското лоби, допринасят за широкото разпространение на този материал в световните медии, а бързото развитие, независимата вътрешна и външна политика на Република Азербайджан, която е демократична държава, сериозно засягат някои заинтересовани кръгове, особено Армения и арменското лоби”, гласи ключова част от позицията на Азербайджан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com