Прокурорите се жалват на евроинституциите от закриването на спецпрокуратурата и спецсъда

9308
Прокурорите се жалват на евроинституциите от закриването на спецпрокуратурата и спецсъда
Снимка: БГНЕС

Прокурори, следователи и съдебни служители излязоха пред съдебната палата в София на мълчалив протест, предаде БГНЕС.

Вчера депутатите от правната комисия подкрепиха промени в Закона за съдебната власт и НПК, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури.

В декларация от тази сутрин на прокурорите, следователите и служителите в Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура се казва, че независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Направените преди дни предложения за изменения в НПК и ЗСВ в голямата си част противоречат на Конституцията на Република България. „Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати“, обявиха там. Асоциация на прокурорите в България изпратиха становище до президента Румен Радев и председателя на 45 Народно събрание.Главният прокурор Иван Гешев също беше днес пред Съдебната палата. „Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които от друга страна са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и общество. Аз съм по тази причина тук и в това си качество“, каза той пред медиите.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че тук са прокурори, следователи и съдебни служители и добави, че в този час на територията на цялата страна пред съдебните палати са и техните колеги от страната. „Тук сме, за да изкажем нашето несъгласие от това, че чрез лобистки законодателства, които се прокарват спешно се опитват да се унищожат едни работещи структури. Едни структури, които защитават българското общество и българските граждани. Те разследват най-тежките престъпления, това са престъпленията срещу организираните престъпни групи, престъпленията свързани с корупцията по високите етажи и престъпления против глава първа от НК, а това са престъпленията тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това? Прокуратурата напълно подкрепя действията на колегите си“, заяви тя. Сийка Милева каза, че ще изпратят становища до всички европейски институции. „И ще сигнализираме за това, че е на път да бъде застрашено върховенството на закона, най-основният принцип разделение на властите, и всичко постигнато до тук през годините би било унищожено, това че ние постигнахме напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред“, заяви тя. По думите и това има интерес обвиняеми лица и подсъдими лица, “които притежават значителни финансови възможности, които са придобили по престъпен начин“. „Единствено те имат интерес да се унищожат тези работещи структури“, заяви говорителят на главния прокурор.

В декларация на съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд се казва следното (пълен текст):

"С настоящата декларация изразяваме позицията си във връзка с предложените промени в устойствения закон на съдебната власт (ЗСВ) и наказателно-процесуалния кодекс (НПК), засягащи съществуването на специализираните наказателни съдилища, разглежданите от нас наказателни производства и статута ни на български магистрати.

От Спецпрокуратурата на протест заради промените в Закона за съдебната власт и НПК

Магистратите и служителите от Специализираната прокуратура излязоха на мълчалив протест заради приетите на първо четене от парламентарн...

Внесените и гласувани скоростно, на първо четене в правна комисия предложения, съставляващи обединен проект за закриване на специализираните съдилища, намираме за израз на недопустим подход за преуреждане на важни за съдебната система правораздавателни отношения, от каквото няма реална необходимост.

Внасянето на подобни проекти и придвижването им за разглеждане от Парламента, без обществен дебат, без сериозни анализи и правдиви данни, без предоставяне на възможност за становища от заинтересовани страни, в т.ч. на магистратите и служителите, които пряко се засягат от промените, без становище на правосъдното ведомство и на Пленума на ВСС, който орган е специално оправомощен да изразява позиции по законопроекти, отнасящи се до съдебната власт, са явна демонстрация на желание за бързо и безпринципно „справяне” със специализираното правосъдие, по време на политическа нестабилност в Държавата, в пълен противовес на всички твърдения за укрепване на независимостта на съдебната система и спазване на принципа за разделението на властите.

Мотивите на двата законопроекта, че специализираните институции не са оправдали заложените със създаването им очаквания и че през периода на тяхното функциониране, публичното възприятие за тях било негативно, намираме за тенденциозни и показващи неразбиране на смисъла и значението на правораздавателната дейност.

Дълбоко сме възмутени от изопачаването на естеството на специализираното правосъдие и манипулативното отричане на дългогодишните усилия на всички заети в него магистрати и служители, за изпълнение на поставените му от законодателя задачи.

Възмутени сме и от продължаващото лансиране от определени политически кръгове на идеята за унифициране на специализираните съдилища с „извънреден трибунал”, в противоречие с недвусмисленото и последователно произнасяне на Конституционния съд на Република България, както за тяхното съответствие с Конституцията, така и за нормативно уредената им компетентност (Решение на КС № 10 от 2011 г. по к.д. № 6/2011 г. и Решение на КС № 6 от 27.03.2018 г. по к.д. № 10/2017 г.).

Георг Георгиев: Не е основателно специализираните съдилища да бъдат закривани

Не е основателно специализираните органи към съдебната власт да бъдат закривани. Това заяви заместник-външният министър в оставка и деп...

Държим да припомним, че специализираното наказателно правосъдие прилага общоустановените законови правила, които прилагат и общите съдилища, както и че условията и реда за назначаване на съдиите в него са същите, които важат за магистратите в цялата съдебна система.

Държим да припомним, че в редица доклади на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, се оценява изцяло положително дейността на специализираните институции по делата за организирана престъпност, че заради постигнатите резултати мониторингът на България по шести показател „организирана престъпност”, е временно прекратен, а във връзка с четвърти показател „корупция по високите етажи на властта“ (която ни бе възложена със законовите изменения от 2017 г.), реформите се насърчават и се поставя изискване в бъдеще това да се превърне в основен акцент, за постигане на трайни резултати.

Специализираните наказателни съдилища, освен медийно известните дела срещу състоятелни подсъдими, разглеждат на практика много други, попадащи в обхвата на обвиненията за най-тежката престъпност в страната, като организиран наркотрафик, трафик на хора, квалифицирани форми на изнудвания и рекети, организирани измами – т. нар. имотни, телефонни, документни, данъчни, организирано лихварство, организирани посегателства срещу собствеността и срещу личността, тероризъм и пр., често с международен елемент, както и с множество пострадали лица. Наша подсъдност са и организираните корупционни практики в държавния апарат и т. нар. „корупция по високите етажи на властта”.

По време на целия, наситен с протести период в страната и при предизборния процес, пред обществеността целенасочено бяха тиражирани неверни постановки за провеждано от тези съдилища политизирано и необективно правосъдие, за умишлено насаждане на негативни нагласи.

За изминалите 10 години от съществуването на специализираните съдилища, няма нито един отменен наш съдебен акт от Върховния касационен съд, заради нарушаване на принципите за обективност и безпристрастност, както и няма нито един наш съдебен акт, чийто аргументи да са други, освен чисто юридически.

Съдебната реформа предизвика сериозни спорове на Правна комисия

Спор заради липсата на становище на Висшия съдебен съвет (ВСС), съдиите, прокурорите, следователите, министерствата на правосъдието и н...

Ето защо, категорично не приемаме безпочвените твърдения, изразени от някои нови депутати, при обсъждането на горните законопроекти, за липса на безпристрастност. Ако разбирането за безпристрастност се изразява в неотменно очакване на дължимо безрезервно снизходително третиране, оставяме на българските граждани да преценят, как това разбиране се вмества в естеството на дела, като разглежданите от нас и в задълженията на съдията да се произнася по вътрешно убеждение, основано само на доказателствата и закона.

Винаги сме били в публичното пространство и сме осигурявали пълна прозрачност на нашата дейност. Винаги сме били обект на особен интерес от български и чуждестранни медии, международни партньори и независими наблюдатели – от избора на съдебен състав по делата, до крайния съдебен акт.

Проявявали сме изискуемата за всеки магистрат търпимост към критични коментари, естествено придружаващи правораздавателната дейност, независимо от чисто спекулативния характер на някои от тях.

Предприетите действия за законодателни изменения обаче, в случая считаме не само за недопустим опит за подчиняване на правосъдието, но и за недопустимо отстъпление от ангажиментите на България пред Европейския съюз.

Работили сме винаги и единствено в полза на обществения интерес, а с двата законопроекта, намираме, че той е застрашен.

ДПС, ГЕРБ, БСП, главният прокурор и съдът

Новият парламент вдига с всеки изминал ден летвата. И като интерес, и като популярност. Но вчера (22 април) вдигна летвата на най-важно...

Нека обществеността бъде информирана, че законопроектът за промени в НПК в този му вариант не предлага никакво адекватно разпределение на нашата подсъдност на останалите съдилища в страната. Нека бъде информирана, че противно на твърденията на вносителите, не предлага никакъв адекватен механизъм за довършване на всички започнали дела в специализираните съдилища и на практика ще доведе до пълно блокиране на производствата, както поради неуреждане на статута на съдебните заседатели в Специализирания наказателен съд, чийто мандат трябва да бъде прекратен, ако съдът се закрие, така и поради липсата на конституционно синхронизирана процедура по преназначаване на магистратите, които трябва да ги довършат, с оглед спазване принципа за неизменност на състава на съда и ненакърняване правата на съдиите, установени в Конституцията и ЗСВ. Значителна част от тези започнали дела ще се наложи да бъдат разглеждани и отначало, а като се има предвид, че производството по някои от тях, само на една инстанция е отнело години, заради многото подсъдими, огромният брой свидетели и вещи лица, както и колосалните им обеми, ще бъде нарушено изискването за провеждане на наказателния процес в разумен срок, за неспазването на което, България не веднъж е била критикувана, а и осъждана в ЕСПЧ.

Нека обществеността бъде наясно, че нормативно уредена последица от блокирането на делата не само в съдебна, но и в досъдебна фаза, ще бъде облекчаването или отпадането на мерките за процесуална принуда на обвиняемите или подсъдимите по тях, защото те не носят вина за такова забавяне.

Нека обществеността бъде наясно, че ще атакуваме с всички легални средства, предвиденото от вносителите, чрез преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение на ЗСВ, „селектиране” на магистратите от специализираните съдилища по извънредни и тотално дискриминационни методи, представляващи способ за понижаване в длъжност и освобождаване от длъжност, както и за намеса във вътрешното им убеждение, за което сезираме и Европейската комисия.

Нека обществеността бъде наясно, че същите законопроекти отново създават почва за трайно внедряване на организираната престъпност в местните социуми, с което намаляват значително ефективността на нейното разследване и наказателно преследване."

Още: На първо четене в Правна комисия: Закриват се специализираните съд и прокуратура с подкрепа от БСП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com