Прокурорите се обидиха от употребяван по техен адрес език във Фейсбук

12081
Прокурорите се обидиха от употребяван по техен адрес език във Фейсбук
Снимка: iStock

Сигнал за "изключително грозно и вулгарно изявление“ във фейсбук на резервния член на Висшия адвокатски съвет Стефан Левашки е подала Асоциацията на прокурорите до председателя на съвета д-р Ивайло Дерменджиев и до всичките му членове. Обвинителите настояват за незабавна реакция, уточнява lex.bg.

На 29 декември 2021 г. в 13,50 ч. той е отговорил на пост на Радослав Бимбалов във фейсбук, в който се коментира изявлението на говорителя на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова от същия ден, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит по делото „Хемус“. Както е известно, то беше мотивирано с изказване на Рашков пред БНР, че за него не е тайна къде са отишли милионите левове, предназначени за строителството на магистрала „Хемус“.

В коментар под поста на Бимбалов адвокат Левашки пише: „Снежанка на прокурватурата-напомня ми на един анимационен порнографски филм от моята младост“. Думата „прокурватура“ е използвана от Бимбалов в поста, на който отговаря Левашки.

Според Асоциацията на прокурорите с този коментар във фейсбук Стефан Левашки е осъществил тежко нарушение на чл.1, ал.2, т.2, 3 и 4 на Етичния кодекс на адвоката. Той гласи: „За да може да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на посочените в ал. 1 функции, адвокатът изпълнява непрестанно многообразните си правни и етични задължения към: клиента; адвокатската професия като цяло и в частност към всеки колега; съдебната власт и другите власти, пред които адвокатът защитава каузата на своя клиент или го представлява; обществото, за което съществуването на свободната и независимата адвокатска професия, подчинена на собствените си правила, е същностна гаранция за опазване на законността и на правата на човека, евентуално противопоставени на силата на държавната власт и/или на интересите на отделни части от обществото“.

„Адвокат Стефан Левашки, в свой коментар в социална мрежа Фейсбук, като възприема изцяло просташкия стил на коментирания от него пост, използва  употребения там вулгарния каламбур с названието Прокуратура, в словосъчетание с дума с крайно унизително съдържание. Нещо повече, адвокат Левашки отива дори по-далеч, като прави унизителни сравнения спрямо наш колега, официален представител на прокуратурата. Само с няколко думи, станали достояние на значителен брой хора, адвокат Левашки доказва, че и през 21 век все още е жив и деен духът на героя на Алеко Константинов, олицетворяващ най-тъмната страна в българската народопсихология“, пишат от съсловната организация на прокурорите.

Може ли да се стигне до ефективна присъда за коментар във Facebook?

Едва ли ще се стигне до ефективна присъда за мъжа, който по-рано днес беше задържан от ГДБОП за коментари във Facebook след трагедията ...

В сигнала до ВАдС се сочи още, че прокуратурата е конституционно установена институция, а в нея работят хиляди прокурори, следователи и съдебни служители. „С няколко фрази, юрист и член на висшия орган на адвокатското съсловие си позволява да принизи техните усилия до най-пошлата изява на човешко поведение и показва отношение към представител на женския пол, несъвместимо с духа и ценностите на съвременното европейско общество“, се заявява в него.

Асоциацията на прокурорите твърди, че с коментара си Левашки е нарушил Етичния кодекс на адвоката, като „вместо да работи, за да бъде спечелено и запазено уважението, необходимо за осъществяване на адвокатската професия, със своето поведение, станало достояние на мнозина, той изразява по възможно най-грозния начин крайно неуважение към обществото, съдебната власт и прокурорската професия“.

По закон уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаването на професионалната етика и морала са дисциплинарни нарушения. Дали в случая с Левашки са нарушени етичните правила първоначално ще трябва да прецени ВАдС и то след като соченият в сигнала адвокат даде обяснения. След това съветът ще реши дали има основание да бъде образувано дисциплинарно дело пред Висшия дисциплинарен съд.

Пред 24 часа самият Левашки обяснява, че не е писал коментара като адвокат, а в качеството му на гражданин. “Писал съм доста по-остри коментари във фейсбук - и по адрес на Цацаров, и по адрес на Гешев, но такава реакция досега не е имало. Не знам откъде ми дойде този огън на главата, сигурно става дума за някакви пловдивски доброжелатели”, подозира той. Левашки обяснява, че не е писал коментара като адвокат, за да му търсят отговорност по Етичния кодекс на адвоката, а като гражданин от дивана в къщи. Под поста на Бимбалов имало над 4000 лайка и над 300 коментара, които Левашки не бил чел, но предполагал, че има и доста по-цветисти. "Как прокуратурата обърна внимание точно на моя? Стигам до извода, че има наблюдаващ прокурор или за Бимбалов, или за мен”, подозира адвокатът и добавя, че просто е направил асоциация от поста на Бимбалов и я е споделил, но ако било дошло време да се търси отговорност за асоциации, нещата не стоели добре. Той недоумява и как прокуратурата се е разпознала в неговия пост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com