X
 
 

Протест с искане на доживотен затвор без замяна за рецидивисти под прозорците на НС

827 0
photo of Протест с искане на доживотен затвор без замяна за рецидивисти под прозорците на НС
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Близки на пострадали от тежки престъпления се събират на протест под прозорците на Народното събрание. Те настояват за справедливи присъди за извършителите.

Пострадалите ще внесат искане промяна в НПК за най-тежка присъда за извършителите на този вид престъпления - доживотен затвор без право на замяна.

Нов случай на пострадало дете в село Сотиря

За вероятен случай на блудство с дете в село Сотиря, потвърдиха за "Хоризонт" от болницата в Сливен. Момичето е между 7 и 8-годишно, пр...

В момента при пълни самопризнания извършителите намаляват присъдата си и разследването се води по съкратена процедура. Това в повечето случаи не обезщетява мъката на близките на жертвите. Те настояват най-тежкото наказание да остане особено за рецидивисти с предишни присъди.

Предложението на протестиращите е подкрепено от подписка, под която са написали имената си 15 хиляди души.

Инициативата започнаха близките на убитото момиченце от село Сотиря. В нея са се включили и българи от чужбина.

В същото време в кметството на Сотиря всекидневно пристигали пратки с подписи. Непознати от цялата страна организирали пунктове и доброволни групи за събиране на подписи за най-тежкото наказание, съобщи BTV.

Очаква се по-късно през деня депутатите от правната комисия да обсъждат дали да остане възможността за намаляване на присъдите на убийци и изнасилвачи след даването на самопризнания.

Експерти: Убийството в Сотиря можеше да бъде предотвратено

"Проблемът е, че всички извършители са имали много сериозно криминално досие преди това. Лежали са в затвора, спомнете си Нови Искър." ...

Предложенията за промени в реда на съкратеното съдебно производство дойдоха след възобновен обществен дебат, породен от фрапиращите случаи в село Сотиря и Негован. БСП, "Обединените патриоти" и "Воля" предлагат отпадане на възможността за съкратено производство и намаляване на присъдата при убийства и престъпления, довели до тежки телесни повреди. Колегите им от ГЕРБ искат запазване на института, но при въвеждане на строги ограничения, пише БГНЕС.

 

 

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители