Протестиращите пчелари: Да се отнемат субсидии и техника на арендаторите, които тровят пчелите

6900
Протестиращите пчелари: Да се отнемат субсидии и техника на арендаторите, които тровят пчелите
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

Арендаторите, които пръскат с препарати за растителна защита когато и както си искат и тровят пчелите, да получават реални наказания. Да им се отнемат субсидиите или трактори и друга техника. Да се предвиди и наказателна отговорност за тях. За това настояха на протестен митинг днес в Плевен стотици пчелари. За да подкрепят колегите си от региона, в града пристигнаха и пчелари от Пловдив, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Враца Видин и др.

„Нормативната уредба е добре устроена, но не се спазва. Има сравнително малко подадени жалби от тези натравяния, защото пчеларите виждат, че се сблъскват с параграф 22. На практика не може да се докаже причината за смъртността на тези пчели и да се установи връзката с пръсканията на растителността. А предвидените глоби са до 4 000 лв. и са символични за арендаторите. От друга страна арендаторите са облагодетелствани, те получават субсидии, изнасят продукция и т.н. За тях не е проблем да нарушават наредбите и да си плащат глобите, ако нарушението им все пак някак бъде доказано. Дори парите от глобата ще отидат в републиканския бюджет, а пчеларите няма да получат нищо”, поясни инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

Близо 5 000 пчелни семейства са натровени в Плевенско тази пролет

Близо 5 000 пчелни семейства са натровени през последните два месеца в Плевенско. Засегнати са повечето от селата в региона. Причи...

За половин час близо 500 души се подписаха под протестна декларация, прочетена на митинга. Тя, заедно огромен снимков материал, който доказва, че нарушенията продължават и през последните дни, ще бъдат представени на спешно свикания в агроминистерството Съвет по пчеларство на 8 май.  

„На 3 май е било поредното натравяне на пчели в нашия регион.  Пострадали са още близо 1 000 семейства в Долна Митрополия. С тях натровените пчелни семейства в областта тази пролет стават над 5 000”, съобщи доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

„Започнатото трябва да продължи. Виждаме, че държавата се грижи за едни като майка, а за други – като мащеха. В случая тя е мащеха изключително за пчеларството. С този режим на пръскане и с този режим на контрол ние не можем сами да се справим. Обръщам се към тези, които пуснаха във фейсбук призиви за запалване на техника, за саморазправа, за палеж на ниви – това не е пчеларска позиция и тя няма бъдеще. Това е начало на гражданска война и нека никой от нас да не го позволява. Ние сме хора, които разчитаме на честен труд и на подкрепата на малко останал, но все пак наличен разум в земеделското министерство”, обърна се към протестиращите Иван Семерджиев, представител на „Акация” – Пловдив.

„Самият факт, че сме тук, показва, че разбираме проблема и наистина искаме да има промяна. Работата по промяна на Наредба 13 вече започна, но на база на това, което се случва тук, ще имаме нов подход. На Съвета по пчеларство на 8 май ще участват и представители на две асоциации – на земеделските производители и на зърнопроизводителите. Така ще можем отново да си изясним как става уведомлението за пръскане. Това, което се представя сега пред нас, показва абсолютно непознаване на Наредба 13 – неспазване на часовете за пръскане, неспазване на сроковете за уведомление и др. От всичко това сте потърпевши вие пчеларите”, каза Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство” в земеделското министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com