Протестиращите прочетоха декларация с конкретни искания за оставки и реформи (ВИДЕО)

7399
Протестиращите прочетоха декларация с конкретни искания за оставки и реформи (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Гражданите, които участват в блокадата на Орлов мост, излязоха с декларация, в която отново призоваха за оставка на правителството и главния прокурор.

"Нашето гражданско неподчинение и съпротива произтичат от нашия суверенитет като народ, който суверенитет избраната от нас власт следва да зачита и защитава.", се казва в декларацията.

Отровното трио: ГЕРБ изпратиха мутри да хвърлят камъни по палатките (ВИДЕО)

Палатковият лагер пред Ректората на Софийския университет е бил атакуван с камъни, а протестиращи са удряни и дърпани от мутри, посочва...

"Нашият легитимен протест е следствие от бруталната корумпираност на настоящето управление, на безкрайните кражби на обществен ресурс, на злоупотребата с обществени фондове и европейски средства, но и на липсата на справедливо правосъдие, на злоупотребата с власт, на завладените държавни и обществени институции, които вместо да прилагат върховенството на закона, налагат мафиотски модел на управление на един самозабравил се автократ и на неговата клика и задкулисни кукловоди."

Протестиращите заявяват, че исканията им са кристално ясни. Безусловна оставка на корумпираното правителство; служебно правителство, което да подготви, организира и проведе предсрочни избори с гражданско участие и контрол; оставка на Главния прокурор и избор на нов, както и реформа в правосъдната система са основните искания.

Както вече ви уведомихме, по-рано днес трима мъже са нападнали палатковия лагер на кръстовището до Софийския университет, разкри Светослав Трайков във фейсбук-профила на “Отровното трио”.

ВИДЕО: Ето как палатковият лагер при Ректората беше атакуван

След като по-рано днес, 24 август, стана ясно, че един от палатковите лагери - този пред Ректората на Софийския университет, е бил атак...

Нападателите са хвърляли камъни по палатките, влачили са ги и са счупили тентите на хора, нощували там.

На кадрите се виждат камъни, отломки от циментови буци, с които са замеряни палатките. Има разхвърляни одеяла, завивки, посуда, счупени знамена. Полицията е на място и снема обяснения от свидетели.

След това се появи и видео от атаката, заснета от самите нападатели. От клипа се вижда, че нападателите, които заснемат деянието си, всъщност почват разговор с протестиращите - дали те са гражданското общество, кой им е дал право да блокират кръстовището и да пречат на движението на други хора. "Кой казва, че тук трябва да има шатра? Аре хващайте и изчезвайте, че ще ви вдигнем катуна - къмпинг ли е това тука", намесва се един от тези нападателите и се почва с разрушаването на палатките. "Аре кой откъде е, да ви нема", е краят на видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...