Протестите: Четвърто Велико народно въстание (ОБНОВЯВА СЕ)

6920
Протестите: Четвърто Велико народно въстание (ОБНОВЯВА СЕ)
Снимка: БГНЕС

Започна четвъртото "Велико народно въстание". Затворени за движение са бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Полицаи охраняват сградите на парламента и Министерския съвет . Пред сградата на президентството няма полицейски постове, предава БНР.

Към 19 ч. обстановката е спокойна, чува се музика и викове "оставка". В протеста се забелязваг граждани на Русе, Варна, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч и други, сред които и специално дошли българи от Канада. Очаква се да няма ескалация на напрежението.

Полицейското присъствие е засилено. Преди началото на протеста полицаи са проверили за опасни вещества и предмети палатките на майките от "Системата ни убива". Не са намерили нищо, по думи на протестиращите. 

Проверяват се чантите и раниците на желаещите да се присъединят към протеста. Мъж, който е носил в раницата си яйца, не бе допуснат до площада. Той е започнал да хвърля яйцата по полицаите.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори.

Пред вратите на БНБ е разпънат транспарант, който гласи: „Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват!”. Сред протестиращите има хора от Русе, Варна и др. Гражданите носят табели с надписи: „Оставка”, „Мутри, вън! Мафията, вън”, „Оставка на цялото правителство”.

Адв. Николай Хаджигенов заяви, че колкото и да са много властта няма да ги забележи на площада. „И няма да ни чуе, че сме тук, но всички, които сме тук и в целия свят 86 дни, ще знаете, че сме били тук. В Холандия вали проливен дъжд и там са се събрали 50-ина българи да протестират”, добави Хаджигенов.

Журналистката Светла Петрова поздрави българите от цялата страна, които са на протеста, а не вкъщи.

Протестът има много лица. И властта ще вижда хората всеки ден тук на площада. Протестът е повсеместен, от вчера имаме нова фаза на протеста, най-сетне надигна глас българската интелигенция, която трябва да бъде с народа си, добави Петрова.

Истинският интелектуалец не е храненик и ласкател на властта, а той винаги е с народа си и трябва да се знае, сега се създава новият елит на България, който ще я води в следващите по-добри времена, подчерта Петрова. Последваха скандирания „Оставка“ от огромното множество, което в течение на вечерта все повече се увеличава. Протестът е обречен да успее исторически и космически, подчерта още Петрова. Лекарството сме ние, лекарството сте вие, оставка и предсрочни и честни избори, призова Петрова.

„Нужни са ни уши и опашки не само свински крачета и в тенджерата към тях ще прибавим и тиквите на тези нещастници, бъдете сигурни, че скоро това ще бъде, каза проф. Велислав Минеков. Заляхме ЕП с писма, фотоси и видеоматериали, нека да видят какво се случва в България. Ние наистина отворихме очите и ушите на Европа. Научихме ги да ни слушат, ние искаме да сме достойни членове на този съюз, а не нещастно племе за кой ли път. Ние сме народ, отбеляза още Минеков.

Протестно автошествие срещу управлението на страната блокира движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Участниците в недоволството спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост". Протестиращите заявиха, че блокадата ще продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочват трафика по обходни маршрути.

Група от около 20-ина души се е събрала на протест в палатковия лагер пред общината във Варна. Недоволните развяват българското знаме, а пространството около лагера е озвучено с възрожденски песни.

Идва четвъртото Велико Народно въстание

В събота, 3 октомври, в центъра на София ще се проведе четвъртото издание на антиправителствения протест „Велико Народно въстание...

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна.

От Отровното трио по-рано днес публикуваха и пост за българите, живеещи в чужбина, които се обединиха за пореден път! Те направиха общ клип, в който задават на различни езици 29-те въпроса към правителството, прокуратурата и персонално Иван Гешев поставени от Мониторинговата група по демокрация, върховенство на закона, и основни права (DRFMG) към Европейския парламент. Проектът има за цел да разпространи въпросите и сред чужди медии и да направи обширно, световно послание, показващо нетърпимостта на всички българите към срастването на мафията с държавата, липсата на правосъдие, зависимите медии, насилието над мирни граждани, присвояване на средства от европейски фондове за лични облаги, пишат от триото.

На 5 октомври, в 16:30 ч. (местно време) пред централния вход на ЕП в Брюксел, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове. Всички българи, живеещи в Белгия, Германия и Холандия, които имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията на Отровното трио да информира евродепутатите, преди началото на заседанието на ЕП.

Припомняме, че досега се проведоха три протеста в столицата, озаглавени като велики народни въстания, които събраха хиляди българи в т.нар. „триъгълник на властта”. Първото и второто се състояха на 2 и 10 септември.

На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда - бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста.

ВИДЕО: Началникът на СДВР обясни защо МВР пак действа силово срещу протеста, искащ оставките на Борисов и Гешев

За днешния ден е съгласувано със Столичната община единствено провеждане на протестни действия на площад "Независимост", както и в райо...

Второто „Велико Народно въстание” премина мирно, без насилие.

Третото беше на 22 септември и неслучайно се състоя именно в Деня на Независимостта. Тогава италианска оперна певица изпя пред множеството българския химн. Протестът премина мирно с изключение на кратък опит за напрежение при старата сграда на парламента, където протестиращите не бяха допуснати от кордон полицаи и жандармерия да преминат към храм-паметник „Св. Александър Невски” и паметника на Незнайния войн. Отзвукът от протестите достигна до всички големи западни медии и такива отвъд океана. Хиляди българи, живеещи в чужбина, също изразяват подкрепата си и досега организираха редица протестни акции в страните, в които са мигрирали.

Европейските институции също обърнаха внимание на протестите у нас и те намериха място в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните-членки на ЕС.

Днес гражданите протестират  87-и ден с искане за оставката на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни предсрочни и честни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com