Протестите: Ден 55 – Генерална репетиция за 2 септември (ОБНОВЕНА)

4734
Протестите: Ден 55 – Генерална репетиция за 2 септември (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

За 55-ти пореден ден в центъра на София се провежда антиправителствен протест. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството на премиера Бойко Борисов, последвана от предсрочни парламентарни избори, както и оттеглянето от поста на главния прокурор Иван Гешев.

"Вече виждам хора от Перник, от Плевен, от Русе и от Ямбол, чудесно! Борисов чуваш ли, хората идват, за да метат”, с тези думи Арман Бабикян от Отровното трио приветства протестиращите в триъгълника на властта. "Страхът в този момент е лош съветник. Не зрители, а съучастници са ми нужни!”, част от писмо на проф. Велислав Минеков до протестиращите, което Бабикян прочете. От импровизираната трибуна беше изчетено и отворено писмо на български студенти в Германия, което е адресирано до германският канцлер Ангела Меркел и управляващата партия ХДС. По-рано днес, то беше публикувано онлайн във фейсбук страницата на Отровното трио.

Протестиращи отново вдигнаха и т.нар "Стена на позора” и поставиха карикатури на председателката на парламента Цвета Караянчева, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, Валери Симеонов и Валентин Касабов. Тази вечер има засилено полицейско присъствие. 

"Площадът е пълен още сега!”, заяви Арман Бабикян от импровизираната трибуна. Той прикани тези, които имат воля и сила да останат още от тази вечер на площада. "Много будна и бясна утрин ни очаква”, допълни Бабикян. Eдин от протестиращите поздрави министър-председателя Бойко Борисов с песента от филма "Кръстникът”, като я нарече "приспивна” песен. След това посвети на протестиращите песента "Къде си, вярна ти, любов народна”. "Утре ни чака важен ден, дълъг и тежък”, заяви Николай Хаджигенов от Отровното трио. "Утре е денят, в който всеки от нас трябва да заеме страна”, добави той.

Върху трибуната беше вдигната дървена маса, върху която бяха поставени икона, златен кръст и два революционерски пищова. След това архимандрит Дионисий отслужи литургия. "Да бъдем верни, да обявим непорочност на нашата земя, в името на България!”, заяви той. След това прикани протестиращите да се отрекат от управляващите.

Около 22,30 протестиращите стигнаха до палатковия лагер на Орлов мост. Тази вечер шествието мина спокойно и без инциденти. Част от демонстрантите няма да се приберат по домовете си, а ще чакат от тази вечер протестa, който е насрочен за утре пред бившия Партиен дом в столицата от 8.00 часа. Остават блокирани трите ключови кръстовища при площад „Независимост“, при Ректората на Софийския университет и Орлов мост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com