Протестите: Ден 86 - Гражданска "Панорама" пред сградата на БНТ (ОБНОВЕНА)

7608
Протестите: Ден 86 - Гражданска "Панорама" пред сградата на БНТ (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

За 86-та вечер протестиращи се събраха пред президентството с искания за оставките на премиера и на главния прокурор. Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано. Друга част от протестиращите са пред БНТ, където организират „Гражданска панорама“.

От т.нар. Отровно трио – Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов, представиха нови 100 подписали се интелектуалци към отвореното писмо, с което искат промяна. "Заставаме срещу модела "Борисов-Доган-Пеевски" и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото", се казва в писмото. Сред подкрепилите го днес са актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Анастасия Ингилизова, Весела Бабинова, Юлиян Вергов, а също архитекти, режисьори, писатели, учители, художници.

"Търсят се още такива хора, които да се присъединят към инициативата", допълват от триото. Вчера писмото бе подкрепено от други 123 представители на културата, изкуството и науката. От Триото информираха, че в понеделник - на 5 октомври, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще имат среща с български журналисти , с които ще разговарят за състоянието на демокрацията и правосъдието и за различни проблеми у нас преди началото на сесията на Европейския парламент.

Протест под надслов "Истина за смет" пред редакцията на ПИК, посрещна ги контра-демонстрация (ВИДЕО)

В 83-тия ден на гражданско недоволство сдружение "БОЕЦ" организира акция под надслов "Истина за смет". Протестиращи срещу правителствот...

Допълват, че всички българи, които живеят в Белгия, Германия и Нидерландия, и имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията евродепутатите да бъдат информирани преди началото на заседанието на ЕП. От Отровното трио коментираха и проекторезолюцията, която ЕП трябва да разгледа за България. Според тях изводите на Комисията по граждански свободи е „съкрушителен удар по властта на Борисов“. От Триото смятат проекторезолюцията за „недвусмислена подкрепа“ за протестите в България.

От Сдружение "БОЕЦ" пък организират акция под надслов "Гражданска "Панорама" пред сградата на БНТ. Събитието е с начален час 19.30 ч. - час и половина преди началото на едноименното предаване в ефира на националната телевизия. Участниците настояват за участие в предаването с водещ Бойко Василев. Събралите се пред входовете на БНТ протестиращи замерваха сградата с яйца. Призивите "Оставка!" бяха отправени и към директора на медията Емил Кошлуков. Протестиращите се заканиха, че няма да застанат пред централния вход, а ще оградят страничните, за да не може министърът да се измъкне от яйцата, които са приготвили. Представителите на гражданско сдружение "БОЕЦ" са там от рано и организираха "гражданска панорама" пред обществената медия.

Иначе исканията на протестиращите граждани остават същите: оставки на правителството и на главния прокурор, въвеждането на дистанционно и машинно гласуване, предсрочни избори, както и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Сдружение "Боец": Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да вдигне палките, няма да отстъпим

"Не искаме насилие, но ако мафията заповяда на полицията да дигне палките срещу нас, няма да отстъпим и за пролятата кръв те ще носят о...

На три пъти участници в протестите блокираха сградата на БНТ, докато предаването тече, в опит да осуетят напускането на гостите. Първият път председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова прекараха повече от час в сградата, преди да бъдат изведени с помощта на полицията. По същия начин се наложи да напуснат сградата и социалният министър Деница Сачева, както и здравният министър Костадин Ангелов.

Тази вечер гост в "Панорама" по БНТ е правосъдният министър Десислава Ахладова, която ще коментира доклада на ЕК за върховенство за закона. Припомняме, че управляващите приеха документа като положителен, въпреки че посочва нерешени проблеми в областта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на словото. Наред с останалите искания, протестиращите настояват и за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, защото според тях обществената медия работи в услуга на властта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...