Протестите нямат край - учените от Селскостопанската академия скочиха срещу МЗХ

6792

Десетки служители на Селскостопанската академия излязоха на протест пред Министерството на земеделието и храните заради неплатените им заплати за последните два месеца, предаде БГНЕС.

Протести в защита правата на работещите в академията се проведоха и в Плевен, и в Добрич. Работещите в една от най-важните структури в земеделието не са получили заплатите си за ноември и декември месец.

Хората искат да кажат, че "наука не се прави от просяци" и че "за модерно земеделие не е достатъчна само администрация". Те настояват гласът им да бъде чут и заплатите им да бъдат преведени до края на утрешния ден.

Пет дни преди Коледа ние сме пред МЗХ не за да говорим за преструктуриране на академията. Затова трябваше да говорим досега. Настояваме да бъдат платени заплатите, защото докато други планират на кое екзотично място да посрещнат Коледа и Нова година, хората от Селскостопанската академия чакат да получат изработените от тях пари, заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева.

След среща на представители на работещите в академията вчера с ръководството на земеделското министерство от МЗХ поеха ангажимент да поискат на днешното заседание на кабинета допълнително средства за спешното изплащане на възнагражденията. Оказа се, че пари ще има, но те ще стигнат само за заплатите за ноември.

Заместникът-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова покани на среща в земеделието всички протестиращи, за да им обясни какво би могло да е решението на техния проблем. Боянова разказа, че е повдигнала въпроса за неизплатените заплати на заседанието на Министерски съвет днес.

"Премиерът Бойко Борисов нареди да намерим начин да се платят възнагражденията. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че до края на деня по сметката на МЗХ ще бъдат преведени 2,8 млн. лева – в рамките на тези средства, и в рамките на икономии в МЗХ, аз поемам ангажимент ноемврийските заплати да бъдат изплатени", обясни Боянова на хората.

Изплащането на заплатите за декември най-вероятно ще стане чак през следващата година с парите от бюджет 2013. Това половинчато решение предизвика недоволството на хората, които остават в стачна готовност.

"Нищо не разбирате, защото не знаете какво е да се живее без заплата", обърнаха се те към Боянова и подчертаха, че са си изработили пари, които им дължат. "Ако трябва ще се разпродава имущество, но заплати трябва да бъдат платени", убедени са някои от хората. Чуха се дори и викове "Оставка" и упреци към проф. Петър Славейков за начина му на управление на академията.

"Парите за заплати са свършили преди няколко месеца", заяви председателят на Селскостопанската академия проф. Петър Славейков. Нашето основно искане е да се финансираме като висшите училища и като БАН и затова през следващата година ще се направят предложения за промени в законодателството, каза още той.

Утре сутринта, 20 декември, в МЗХ ще има среща на контактна група с участието на представители на институтите с ръководството на академията и на министерството, за да се потърси решение на проблема на хората, работещи в името на българското земеделие.

ВМЗ – Сопот излиза на ефективен протест

Ефективни стачни действия на работниците от ВМЗ-Сопот започват от 8:10 ч. днес и ще продължат до сключване на споразумение, удовлетворя...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com