Провали се поръчката тип "петък вечер" за изхранване на бежанци за 7,9 млн. лева

4811
Провали се поръчката тип "петък вечер" за изхранване на бежанци за 7,9 млн. лева
Снимка: Getty Images

Провали се поръчката на Министерския съвет на стойност няколко милиона лева за изхранване на бежанци от Украйна, става ясно от обявление в платформата за електронни обществени поръчки.

Изборът на изпълнители трябваше да стане пряко, без състезателен елемент, мотивирано с нужда от неотложно възлагане поради изключителни обстоятелства. Тя е с прогнозна стойност почти 7,9 млн. лв. без ДДС. Стартирана беше в петък, 10 юни, почти в края на работния ден, а срокът за подаване на оферти изтече в края на календарния ден.

Голяма част от личните лекари отказват да записват за свои пациенти украински бежанци

Голяма част от личните лекари у нас отказват да записват за свои пациенти украинските бежанци. Здравната каса все още не е дала ясни ук...

Поканени бяха конкретни фирми да подадат оферти за участие в процедурата, разделена на 22 позиции - за 22 от 28 области в страната. Не бяха поканени обаче фирми, които да осигурят храна в десет области, които са част от поръчката - Габрово, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Силистра, Сливен, София, Шумен, Русе и Ямбол.

Прекратена е със следния мотив: "След откриване на процедурата е установено, че част от участниците, поканени да изпълняват дейностите, предмет на поръчката, нямат възможност да осигурят приготвянето и изхранването на лицата, получили временна закрила в Република България на територията на областите, за които са поканени. Това налага преработване на техническите спецификации и ново разпределение на участниците на териториален принцип".

Странно в случая е, че за поръчката липсват технически спецификации.

Срокът за изпълнение на услугата беше до 31 август 2022 г. или до изчерпването на финансовия ресурс или до сключване на договор след проведена открита процедура със същия предмет.

Държавата отпуска по 356 лв. на месец за работещите украински бежанци

От днес (6 юни) Агенцията по заетостта ще предоставя по 356 лева на месец в продължение на 3 месеца за наеми, режийни разходи и интерне...

Припомняме, че с решение на Министерския съвет от 10-ти март е предоставена временна закрила на разселените лица от Украйна от 24 февруари 2022 г. за срок една година.

На същата дата е одобрена програма за ползване на хуманитарна помощ за бежанците - настаняване със задължително изхранване в места за настаняване или подслон до 31-ви май. По тази програма в различни периоди от време бяха настанени и изхранвани до около 57 000 лица на ден, предимно в големи хотели по Черноморието.

На 20-ти май бе приета нова програма за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна с временна закрила в България. Тя се изпълнява от първи юни до края на август. В нея е предвидено местата за настаняване или подслон, които нямат възможност за организиране на изхранване на настанените лица, да участват в програмата само с настаняване.

Към 6-ти юни категоризираните места за настаняване, заявили участие без възможност за изхранване, осигуряват капацитет за настаняване на 5 724 лица, а некатегоризираните места за подслон, които са без възможност за изхранване, осигуряват капацитет за 9 013 души.

"Сънди Таймс": Кремълските тролове сеят раздор в България заради бежанците

Преди три месеца, когато първите украински бежанци дойдоха в луксозния морски курорт Свети Константин и Елена, те бяха посрещнати с отв...

От 20-ти май започна процес по преместване на украинските бежанци от хотелите по българското Черноморие в други места за настаняване, предимно във вътрешността на страната, включително и към места, които са заявили невъзможност да организират и осигурят изхранване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com