Проверката на НАП в медиите - форма на репресия или нормална практика? Може да има за сайтовете

7189
Проверката на НАП в медиите - форма на репресия или нормална практика? Може да има за сайтовете

Данъчната администрация трябва да върши работата си, без значение дали проверява медии или друг тип фирми, но не трябва да има никаква тенденциозност в това и процесът трябва да бъде равномерен и закономерен. Това заяви пред националното радио председателят на Съюза на издателите Теодор Захов по повод обявената проверка от НАП. "Това не трябва да служи като механизъм за репресия и да нарушава свободата на словото", добави той.

Темата стана актуална след като от вестник „Сега“ заявиха, че такава проверка им е наложената от приходната агенция непосредствено след публикувани от тях материали, критикуващи властта. От Съюза излязоха с декларация по повод данъчната проверка във вестника.

Борисов: Много уважавам вестник "Сега", никога не съм ги споменавал

Научих от медиите, че НАП проверяват печатните издания, каза днес премиерът Бойко Борисов по време на откриването на 5 км. участък от...

Данъчните проверяват 54 печатни издания, голяма част от които имат просрочени задължения към държавата. Това съобщи пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров. Той подчерта, че в момента се прави допълнителен анализ на риска и е възможно приходната агенция да започне проверки и на електронни издания.

Според Захов държавните администрации са били използвани за нарушаване на свободата на словото. Той коментира случаят, в който Комисията за финансов надзор наложи глоба от 160 гил. лв. на „Икономедиа“ и някои други медии.

"Това е един от примерите за злоупотреби с власт. Това определено се използва за наказание на медии, които са критични. В конкретния случай с в-к „Сега“ ние сме предпазливи. Нормално е да се правят проверки, но това, което смущава, е, че се справи непосредствено след медийни публикации", смята Теодор Захов.

"НАП наистина има намерение да проверява всички медии, но трябва да се види, че тя проверява равномерно всички, а не само тези, които са критични към властта. Медиите, които са контролирани от Ирена Кръстева и Делян Пеевски, също трябва да бъдат проверени, а ние нямаме такава информация. Вестник „Преса“, който фалира, не сме чули там да е имало проверка, а очевидно там е имало проблеми", коментира Захов.

Говорителят на НАП: Проверяваме целия медиен сектор

"Проверяваме 54 печатни издания, а в близките седмици вероятно ще проверяваме и онлайн издания”, каза за Нова телевизия говорител...

"Не виждам никаква причина да се мисли, че това е форма на репресия", заяви обаче Росен Бъчваров. Той обясни, че проверките са следствие на анализ, извършен през юни, "далеч преди изказванията на премиера", уточни Бъчваров.

"При направените ревизии видяхме, че при един значителен дял има просрочени задължения. Това само по себе си не е индикация за ревизия, а просто е индикация, че в годините на криза става все по-трудно и за медиите да изпълняват задълженията си ", коментира говорителят.

"Приходната агенция проверява целия медиен бранш и в това няма нищо необичайно", каза говорителят НАП. "Нашата работа е да изследване дали има данни за избягване и укриване на данъци. Тази ревизия ще установи именно това и не виждам никаква причина да се мисли, че това е форма на репресия. 54 са изданията на този етап, които се проверяват. Проверките се основават на анализ, който е извършен през юни месец, преди изказванията на премиера. Голям брой от медиите имат просрочени задължения. Самата проверка не трябва да се смята за репресия", каза Бъчваров.

Премиерът Бойко Борисов също коментира проверката на НАП в медиите и в частно във в. "Сега". По този повод той каза "Аз се учудвам, че някога съм критикувал вестник "Сега". Ето пред всички казвам, ако вие ми донесете написано, че аз съм казал за вестник "Сега" каквото и да е било, освен, че на Комарницки ми харесват карикатурите, аз ще отида на крака във вестник "Сега" с букети цветя за всички журналистки".

Венелин Найденов е новия директор на НАП в Пловдив

Венелин Найденов е избран за директор на териториалната дирекция на НАП в Пловдив. Той встъпва в длъжност след спечелен конкурс в надпр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com