Пускат самолет от София до Северното сияние (ВИДЕО)

13666
Пускат самолет от София до Северното сияние (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Всяка година десетки хиляди туристи от цял свят се стичат от април до септември в Канада, Норвегия, Финландия и Исландия, за да се насладят на Северното сияние. Сега вече българите, желаещи да наблюдават уникалния астрономически феномен, могат да го направят и от илюминаторите на самолет. Проектът се нарича „Звезден полет” и се предлага за пръв път на българския туристически пазар от няколко туроператора.

Организация

Полет през северното сияние (ВИДЕО)

Шампионът по парапланеризъм Орасио Льоренс прелетя през северното сияние в Норвегия. Полетът при температура -15ºC е изисквал спец...

За да се наблюдава Северното сияние, е нужно нощта да е тъмна, да няма облаци и зрителите да са далеч от изкуствените светлини на града. Затова организаторите все още не са обявили точна дата на полета. По план той ще се състои в периода 9-27 ноември 2021 г., като с помощта на учени от БАН ще се определи най-подходящият ден за наблюдение на феномена.

Програмата

Невероятното преживяване струва около 1200 лв. Цената включва специален кетъринг на борда, който се състои от две хранения, безалкохолни напитки, чай, кафе и вода. Към пакета туристите получават и почистване на прозорците преди отпътуване, информационни материали за Северното сияние и беседа от професионален водач на български и медицинската застраховка за 10 000 евро. Цялата екскурзия ще отнеме не повече от 12 часа. След излитане в 18:00 от Терминал 2 на софийското летище гостите ще пътуват няколко часа, за да могат в 22:00 местно време да се насладят на сиянието над Фарьорските острови в Северния Атлантик. Следва спирка в Тромсьо, Норвегия, където туристите ще могат да слязат от самолета и да видят сиянието и от земята, след което предстои връщане в София, пише Монитор. 

Нощен танц на китове по време на северно сияние (ВИДЕО)

Преди дни в интернет се появи кратко, но уникално видео на полярно сияние. Този път операторът е успял да запечата как сиянието е освет...

Феноменът

Сиянието е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Съществуват множество легенди и митове за причината за това спиращо дъха явление. Северното сияние от векове е обляно в мистика и магия и именно това го прави толкова интересно. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com