Първо четене: Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа

1865
Първо четене: Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа
Снимка: Районен съд - Бургас

Парламентът засега не прие получаването на социални помощи задължително да е обвързано само ако децата редовно ходят на училище или предучилищни занимания. Вместо това бяха приети два законопроекта, в които има повече условия що се отнася до социалните помощи.

Напълно рестриктивния законопроект, който беше отхвърлен, е на БСП, а сред вносителите е лично червеният лидер Корнелия Нинова. Припомняме, че депутатите от БСП не ходят от няколко седмици в парламента. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов описа предложението като "популистко".

Семействата губят детските надбавки, ако децата им не ходят на училище

Семействата няма да получават помощи за деца, които не посещават редовно училище, предвиждат законодателни промени, вненесени от ГЕРБ. ...

Бяха одобрени обаче законопроектите на ГЕРБ и "Обединени патриоти", с основни вносители Цветан Цветанов и Искрен Веселинов. Съгласно първия, "когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование и от 5 учебни часа от ученик, който няма уважителни причини", помощта се спира за 1 година. Освен това настойници или лица, които се грижат за деца съгласно Закона за закрила на детето, вземат месечни социални помощи само когато децата ходят редовно съгласно възрастта си на детска градина или училище, освен ако няма пречки от здравословен характер.

Предложението предвижда още спрените средства да отиват в съответната детска градина или училище, където ще могат да бъда използвани за осигуряване на равния достъп до образование. От ГЕРБ предлагат още помощта за първокласник да се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат учениците в училище.

Що се отнася до предложението на "Обединени патриоти", те настояват всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство. Заедно с оценката ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

„Промените на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в Закона за социално подпомагане са полезни и в отговор на очакванията на българското общество“, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Според него това е тема, която трябва да бъде поставена в дневния ред на обществото, защото немалка част от децата отпадат от образователната система.

Социалното министерство с мерки срещу безработните, живеещи на помощи

Социалното министерство с мерки срещи безработните, които живеят на помощи. Предложението е ако човек два пъти откаже предложена му раб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com