Радев да даде убежище на Алексей Алчин, призовават общественици, журналисти и преподаватели

3541
Радев да даде убежище на Алексей Алчин, призовават общественици, журналисти и преподаватели
Снимка: Facebook

Общественици, журналисти и университетски преподаватели написаха отворено писмо до президента Румен Радев, с което призовават държавния глава да даде право на убежище на Алексей Алчин. Руският гражданин, който подпали паспорта си през февруари в знак на протест срещу агресията на Владимир Путин в Украйна, загуби делото на екстрадиция на първа инстанция във Варненския окръжен съд.

Сега целта на подкрепящите го е чрез осигуряване на убежище да спре течащата процедура по екстрадицията на 46-годишния мъж в Русия. Той ще обжалва присъдата на втора инстанция.

Сред авторите на отвореното писмо са Огнян Минчев, Красен Станчев, Михаил Иванов, Стефан Дечев, Владимир Йончев, Горан Благоев и други общественици. "Ние сме категорични, че екстрадирането на руския гражданин Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят. Страната ни не може да бъде съюзник на процеси по погазване на човешките права, неутрализиране на неудобните свободни граждани и политическа саморазправа“, пишат те.

„Разчитаме, господин Президент, че ще упражните своето правомощие по чл. 98, т.10 от Конституцията и ще предоставите убежище на Алексей Алчин", настояват авторите.

"За свободна Русия" подкрепи руснака, подпалил паспорта си: Не го екстрадирайте, Путин ще го репресира

"Искрено се надяваме компетентните органи на България да откажат екстрадирането на Алексей Алчин в Путиновата Русия. В настоящата ситуа...

Те пишат в аргументите си, че Алчин живее у нас от около 5 години, има българска лична карта, постоянен адрес и работа. Припомнят и че Алчин участваше в антивоенния протест пред руското консулство във Варна на 26 февруари – два дни след началото на инвазията на Путин в Украйна, когато подпали руския си паспорт.

"Два дни след протестния акт във Варна руснакът е уведомен от българските власти, че е обект на международно издирване и Москва е изпратила официално искане за екстрадицията му", посочват авторите в писмото до Радев.

Сред аргументите им е, че през март 2022 г. в съвета на европейските министри на правосъдието и вътрешните работи е изразена обща позиция на държавите от ЕС, че "действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно-правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай“.

Алексей Алчин е поискал политическо убежище през юни в България, след като е бил задържан от МВР. До момента молбата му още няма отговор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com