Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ранобудните студенти": Окупацията остава, но ще има и лекции

17 ноември 2013, 22:36 часа • 25627 прочитания

След като по-рано тази вечер излезе информация, че пълната окупация на Ректората на Софийкия университет се вдига, от групата "Ранобудните студенти", която е организатор на акцията, опровергаха твърдението. Студентите са решили окупацията да продължи, но лекциите да бъдат възстановени, предаде студентското радио "Реакция".

Окупирана ще бъде зала 272, както и Аулата на Ректората. Пропусквателният режим ще бъде запазен и Ректората ще бъде охраняван денонощно от студентите, както е и сега.

По-рано тази вечер представител на "Ранобудните" съобщи пред БТВ, че окупацията на Ректората се вдига и ще остане само частична. Твърдението обаче бързо бе опровергано във Фейсбуй страницата на протестиращите младежи:

"Искаме да се спре със спекулациите и търсенето на "новината", защото никой не ни помага по този начин. От 13.30 часа започна Общото събрание. То продължава и в този момент. Преди минути бе гласувано едно от предложенията: да се поканят в окупирания Университет колегите от академичната общност, които при желание да проведат свои занятия. Това НЕ означава "падане"! Това означава смяна на тактиката на борба спрямо дългосрочната ни стратегия. Университетът остава под контрола на студентите - ден и нощ. Ние защитаваме морални ценности и не желаем да противоречим на себе си. Защитаваме обща кауза и търсим обединение за постигане на мисията ни. Действията извън университета ще се увеличат. Бъдете с нас!", написаха "Ранобудните" в социалната мрежа.

Припомняме, че студентската окупация започна като реакция срещу управляващите първо в аула 272 на Ректората на Софийския университет. Постепенно актът се разпространи и в сградите на отделни факултети на Алма Матер, както и на други университети в София и страната.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес