Разследването по "Яневагейт" е спряно заради липсата на човека, направил записите

1861
Разследването по "Яневагейт" е спряно заради липсата на човека, направил записите
Снимка: бгнес

Досъдебното производство по аферата "Яневагейт" бе спряно преди две седмици, тъй като разследващите не са могли да намерят човека, записал разговорите между отстранената от ръководния пост на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова. Другата причина за спирането се оказа главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който не е бил открит, за да даде показания, съобщи "Медиапул".

На 9 август Чобанов най-накрая е бил открит по телефона и се е явил пред разследващите. Пред сайта той разказва, че с явяването му едната причина за спиране на делото е отпаднала. Остава да се открие кой е направил незаконните, според прокуратурата записи.

Захариева не е доволна от решението на ВСС за "Яневагейт"

В скандала „Яневагейт”, засягащ управлението на ключовия Софийски градски съд, трябва да стигне до ясно посочване на виновн...

Първите записи по "Яневагейт" бяха публикувани от сайта "Биволъ" в края на октомври 2015 г. Малко по-късно прокуратурата образува и делото, което се води срещу неизвестен извършител за използване на незаконно техническо средство за "негласно събиране на информация", т.е. срещу лицето, което е направило записите. А главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че в него ще се проверяват изнесените факти по същество.

Решението за спиране на делото бе взето от наблюдаващия прокурор Димитър Петров от специализираното звено "Антикорупция" . Той не е обяснил публично защо е спрял разследването. Делото никога не е било водено за търговия с влияние, въпреки темата на разговорите.

Сега прокурор Петров е връчил на МВР задачата да се открие кой е направил записите. И докато не бъде открит, делото може и да не бъде възобновено.

Делян Пеевски засега остава единственият, който публично е осветен като разпитан. В изтеклите записи Ченалова и Янева говореха как въпреки разговорите между премиера Бойко Борисов, Делян Пеевски (споменат само като Делян, впоследствие Ченалова потвърди пред Нова тв, че става въпрос за депутата) и главния прокурор Сотир Цацаров, все пак Борисов нарежда Янева да бъде "опраскана".

Петиция призовава ЕК: "Яневагейт" да влезе в европейската проверка на прокуратурата ни

Стартира специална петиция до Европейската комисия за включване на т.нар. дело „Яневагейт“ в проверката, която ще се прав...

След това тя пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов, се разбира още от записите. Целта му била да й каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите.

В разговорите бе намесен и шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се бил видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

Коментарите на споменатите в разговорите Бойко Борисов и Сотир Цацаров бяха, че става дума за "две каки", които си говорят, а главният прокурор отдаде приказките на Янева на нейното притеснение, че е разследвана по делото "Червей".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com