Разследват "евентуалната" престъпна група за кокаина на "Св. Николай"

4711
Разследват "евентуалната" престъпна група за кокаина на "Св. Николай"

Онази част от дейността на евентуалната организирана престъпна група, която е свързана с този кокаин в България, ще бъде много внимателно разследвана.

Това каза главният прокурор Борис Велчев след заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за задържаните у нас, след акцията в испански води срещу кораба "Свети Николай" и 21 български моряци.

У нас в ареста няколко дни престояха Дойчин Дончев и Руслан Колев с обвинения за организирана престъпна група - Дойчин Дойчев като участник в нея, а на Руслан Колев като организатор. Спецсъдът обаче ги пусна от ареста и посочи, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група. Макар прокурорът по делото да каза, че ще обжалва мярката, се оказа, че това не е направено и така на практика обвинението се съгласиха с мотивите на съда.

Около седмица по-късно, днес, ръководителят на държавното обвинение Борис Велчев посочи, че не може да даде оценка на работата на българската прокуратура и предстои да се запознае с това, което е извършвано досега. След като бе помолен да обясни какво означава "евентуална организирана престъпна група", Велчев каза: "Ако има такава организирана престъпна група". След като му бе посочено, че всичко това се случва след няколко месечно разследване, той каза единствено: "Недейте да бързате".

Борис Велчев обясни и че задържаните в Испания 21 български моряци се съдят в Испания, а не у нас, защото "има принципи на международното наказателно право и принципи на националните наказателни законодателства. Въпрос на местоизвършване на престъплението", каза главният прокурор.

"Прокуратурата е в тежко финансово състояние - в същата степен, в която цялата съдебна власт е в тежко финансово състояние. Когато парите не стигат на всички държавни институции, трябва да правим икономии. Правилно беше решението на Висшия съдебен съвет да не се дават нови щатни бройки. Иначе прокуратурата има достатъчно пари да си гледа работата, но увеличаване на щата във време на криза не е добро финансово решение", заяви Борис Велчев, след като днес правителството на съдебната власт взе решение за това.

Редактор: Георги Иванов

Апелативният спецсъд ще гледа мерките за кораба "Св. Николай"

Днес Специализираният апелативен съд ще гледа мерките на Дойчин Дойчев и Руслан Колев. Двамата са обвинени за участие в организирана п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество