Решението за допълнителни помощи за най-нуждаещите се предстои

3995
Решението за допълнителни помощи за най-нуждаещите се предстои

Възможно ли е в крайна сметка да не бъдат отпуснати допълнителни средства за хората, които имат нужда от енергийни помощи? Отговорът ще бъде даден утре, 28 март, стана ясно след пресконференция на вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова.

Само преди седмица служебното правителство обяви, че ще има подпомагане на трите най-уязвими социални групи - на безработните, на семействата на деца с увреждания и на хората, получаващи еднократни енергийни добавки. Сега обаче не е ясно дали ще има пари за последната група - поне така, както беше обещано, а именно - помощи за хората, чиито доходи надвишават с до 10 лева прага за получаване на енергийна помощ.

Обвързват детските социални помощи с посещаването на градина

Законопроектът за месечните социални помощи за деца бе гласуван от народните представители с 91 гласа "за" и 2 - "въздържали се", преда...

Сега Деяна Костадинова обяви, че предложението за допълнителна помощ за тези социални групи ще бъде внимателно обмислено, за да не се стигне до сериозни затруднения с бюджета при управлението на следващото правителство. Причината за забавянето е, че от 1 април пенсиите ще бъдат повишени и така някои възрасти ще надскочат съществуващите правила за доходи.

По думите на Костадинова служебното правителството ще се насочи основно към разкриването на работни места чрез субсидирана заетост по различните програми. Това е в краткосрочен план, а в по-далечна перспектива ще се заделят средства и за стимулирането на самостоятелна стопанска дейност, и за разкриване на по-висококвалифицирани работни места, предаде БНТ.

В момента се излъчват представители на различните страни в Обществения съвет към социалното министерство. Очаква се протестиращите да излязат със своите номинации. От началото на април Съветът трябва да започне работа.

"Задачата в случая, ако мога да я структурирам като последователност от действия, е да видим с какви средства разполагаме и след това виждаме възможните мерки, които вече сме разчели, планирали, остойностили, кои от тях биха могли да бъдат покрити. Това е възможният първи пакет в момента. Ако успеем допълнителни средства да отделим, ще има и втори пакет, но не поемам такъв ангажимент категорично", каза служебният вицепремиер Деяна Костадинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество