Решено: Не се спират сметките за ток, вода, парно, телефони и интернет заради коронавируса

26847
Решено: Не се спират сметките за ток, вода, парно, телефони и интернет заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не въведе мораториум върху това да се спират ток, парно, топла вода, студена вода и телекомуникации заради неплатени сметки. Предложението беше на БСП.

Всъщност имаше гласуване в 2 точки на предложението, но и двете бяха отхвърлени.

Първо четене: Противоконституционен ли е Законът за извънредните мерки? Готвените мерки

С голямо мнозинство беше приет на първо четене т.нар. Закон с мерки за извънредното положение заради коронавируса. 129 депутати гласува...

Според мотивите, след като трябва да стоим вкъщи колкото се може повече, трябва да има и минимални битови условия, става ясно от мотивите на решението. Изрично в тях се казва, че не бива заради опити да се платят сметки да се допусне струпване на много хора на едно място – на опашки да плащат сметки.

Дебат

Мораториумът щеше да важи до изтичане на един месец след отмяната на извънредното положение, като сега то трябва да бъде отменено на 13 април, 2020 година. Депутатът от ДПС Йордан Цонев видя сериозен проблем именно в това - че така се ограничава ликвидност за тези бизнеси, които се занимават с посочените дейности в първия абзац на материала. Ще приключим с ликвидността на българските граждани, като не приемаме това решение, опонира депутатът от БСП Георги Свиленски. Червеният му колега Христо Проданов каза и, че телекомите и ЕРП-тата ще издържат 2-3 месеца в условия без ликвидност. Но Цонев отправи критика, че БСП предлага на ангро, а не например да има мерки само за социално слаби.

При дебатите депутатът от БСП Крум Зарков уточни, че мораториумът не значи опрощаване на сметки, а отлагане. И каза, че които могат, ще платят накуп, но които не могат, следва да имат възможност да плащат разсрочено.

Депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов обаче напомни, че само 2% от всичко платено за сметки за ток остава в крайните снабдители т.е. ЕРП-та - всичко друго се дава по верига на производителите и на доставчици. Николов изрази опасение, че веригата на електропреносната мрежа ще пострада при предлагания мораториум и може да има дори арбитражни дела - да речем от американските централи, които да осъдят държавата за милиони! Депутатът от ГЕРБ увери, че говорил с ръководствата на снабдители на комунални услуги и те са добронамерени. Ако приемем този мораториум, ще дадем лош сигнал, категоричен е той и поиска мораториумът да не бъде приеман.

АЗП: Депутатите забравиха колекторските фирми в Закона за извънредното положение

"От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните представители, които забравиха да вкарат в новия Закон за ме...

От "Обединени патриоти" подкрепиха логиката, като изтъкнаха следните аргументи - няма сметки, няма пари за работещите в секторите с мораториум, както и, че след като мине мораториумът, ще има още по-голямо бреме върху длъжниците.

Колегата му от БСП Георги Гьоков обаче каза, че е по-добре хората да не бъдат товарени главно с лихви за просрочени сметки и че енергийният министър Теменужка Петкова има същата идея, обаче иска просто отлагане с 20 дни, а социалистите искали докато има извънредно положение. "Един човек като си го драл-драл-драл, накрая няма какво да му вземеш", стана емоционален Гьоков и поиска от управляващите да видят мерките в Италия. А социалистът Таско Ерменков предложи вариант да се отпускат безлихвени кредити през Българската банка за развитие (ББР).

Сметките за ток

Теменужка Петкова обаче смята, че с предложението на БСП всъщност ще се каже на българските граждани "задължаваме ви да не си плащате сметките"! Тя уточни, че в това предложение за мораториум се казва, че токът не се спира, ако не се плащат сметките. Енергийният министър уточни, че правителството договорило да има равнопоставеност - да се удвои срокът за плащането на сметки. Сега е 10 дни, ще стане 20 дни. Изрично сме написали, че срокът ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо заради извънредното положение, уточни Петкова.

Регионалният министър Петя Аврамова подкрепи позицията на Петкова, като говори главно за ВиК сектора. Тя предупреди, че вече се плащат сметки за вода само между 30 и 50%, защото хората чуват, че ще бъде наложен мораториум.

Борисов: Прибираме до часове сънародниците ни по европейските граници (ВИДЕО)

„До 22 часа сънародниците ни на границите на Полша, Словакия и Унгария, обещаха ни да ги върнат с полицейски екскорт и да си дойд...

Експертно мнение

Според председателя на КЕВР Иван Иванов с мораториума по условията, предложени от БСП, ще има голям риск за енергийната система. Той даде пример с ТЕЦ "Марица изток 2" и нуждата от пари там и заради квотите вредни въглеродни емисии. Конкретно той каза и, че ако се спрат парите за "Топлофикация София", тя няма да може да плаща на "Булгаргаз", а "Булгаргаз" трябва предварително да плаща на "Газпром" за доставките на газ за България. Ако не стане, рискуваме газовите доставки, настоя Иванов.

За финал Иванов посочи, че рискува да няма никакви пари за оправяне на аварии и на ВиК мрежата, ако бъде приет социалистическия мораториум. И пресметна, с мораториума ще се спрат между 250 млн. и 1 млрд. лева, които отиват в системите на енергетиката, топлоснабдяването и ВиК.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

"Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече"

Банско - затворен град

Поставят Банско под карантина. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Заповедта на здравния министър К...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com