Ресорната комисия в парламента подкрепи по-слабата защита на вододайни зони

2042
Ресорната комисия в парламента подкрепи по-слабата защита на вододайни зони
Снимка: Pixabay

Комисията по околна среда и води подкрепи по-слабата защита и свиването на площта на защитните пояси около водоизточниците за питейни нужди. Това стана с гласовете на 13 от членовете на парламентарната комисия, против нямаше, а 6 депутати се въздържаха.

Припомняме, че поправки в преходните и заключителните разпоредби, засягащи Закона за водите, отварят възможности за сечи и строителство върху площи в близост до водосбори, където в момента действат строги забранителни режими в три защитни пояса - А, Б и В, с различна степен на защита. 

Ще бъде ли масово замърсена питейната вода на България? (ВИДЕО)

С промени в Закона за опазване на околната среда и Закона за водите реално се премахват трите санитарно-охранителни зони около водоизто...

Внесените от кабинета изменения предлагат съществуващите сега три задължителни защитни зони около вододайните съоръжения да се сведат само до една, а за останалите две зони оставя възможност за пожелателно въвеждане на мерки за защита, които обаче не са задължителни.

Проектът на практика намалява най-рестриктивната защитна зона А, а другите зони и защитни мерки ще бъдат набелязани едва през 2021 г. Според експерти ако бъдат гласувани поправките и в пленарна зала, през тези три години е твърде вероятно бреговете на редица приватизирани язовири да бъдат застроени. По време на днешното заседание също бяха изчетени становища "против" промените в закона.

По време на дебатите министърът на околната среда Нено Димов обясни, че част от измененията в Закона за околната среда променят Закона за водите, където именно е заложен нов подход за опазване на водите за питейно-битовото водоснабдяване.

"Тези промени бяха подготвени още преди встъпването в длъжност на това правителство. Съгласувани са с всички министерства и ведомства и на практика с промените, които се предлагат, се прави един работещ подход за опазване на водите, използвани за питейно-битово водоснабдяване", каза той.

Добрич се утвърди като световен шампион по загуба на вода

Регионалният министър Нено Димов и кметът Йордан Йорданов направиха първа копка от водния цикъл на Добрич през миналата година. Инвести...

Димов се съгласи, че новият подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване е добре да бъде приет след широка дискусия с всички заинтересовани страни. Той добави, че целта на инициираните от кабинета промени в закона е да се облекчи административната тежест за бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com