"Рожен": През септември от България ще се наблюдава пълно лунно затъмнение

16492
"Рожен": През септември от България ще се наблюдава пълно лунно затъмнение
Снимка: Getty Images/Guliver

През тази година се очакват нови и интересни събития в областта на астрономията. Това каза директорът на Националната астрономическа обсерватория Никола Петров, предаде Фокус.

През септември месец ще бъдем свидетели на пълно лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава от цялата територия на България - от началото на затъмнението на лунния диск до самия му край, поясни астрономът. По думите му това ще бъде може би най-впечатляващото астрономическо явление, което очакват да се случи на територията на България, освен няколкото метеорни потоци.

8 октомври: Еболно куче, Майли Сайръс и лунно затъмнение

Фотографите са "хванали" моментите, в които гимнастичките буквално летят, изпълнявайки програмите си по време на световното първенство...

Петров посочи, че през месец март ще има пълно слънчево затъмнение, но за съжаление от България няма да може да бъде наблюдавано. То ще се вижда от северната част на Атлантическия океан. Не се предвижда и българска експедиция да пътува за мястото, откъдето ще се вижда, защото по това време на годината вероятността за хубаво и безоблачно време е много малка – между 1 и 2 % и не си струва човек да прави експедиция при толкова малка вероятност и възможност за наблюдение, отбеляза Петров. Той каза още, че през месец април има още едно пълно лунно затъмнение, което няма да може да се наблюдава от България, но пък такова ще може да се види през септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com