Ромски избиратели със спешен призив за истинска системна промяна в България

1439
Ромски избиратели със спешен призив за истинска системна промяна в България
Снимка: Роми за демокрация

Предстоящите избори в България представляват ключов момент както за политическата криза в страната, така и за нейните роми. Твърде дълго ромите са били систематично изключвани от основната политика и са оставяни уязвими за тези, които са на власт. Въпреки това се появиха нови антикорупционни партии, които предлагат политики, които дават надежда за промяна. Това заяви в писмо до медиите Менсур Халити, председател на фондация „Роми за демокрация“.

Въпреки че усилията им са похвални, те трябва да признаят, че системните държавни провали са неразривно свързани с тежкото положение на ромите и изискват цялостен подход за справяне. Неспазването на това рискува да увековечи корупцията, символизма и расизма срещу ромите. Резултатите от изборите ще определят трайния напредък и стабилност на България и дали страната наистина може да се превърне в приобщаваща и справедлива демокрация, която представлява всички свои граждани. Ромите отказват вече да бъдат изтласкани в периферията и са решени да предизвикат статуквото, за да се чуе гласът им. От политическата класа зависи да признае тяхната способност и решителност и да работи за по-приобщаваща и справедлива политическа система.

"Етно кафене" и "Час на класа" ще търси единство в различието между три етноса в България

Започна проект "Единство в различието" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Началото му бе дадено на пресконференция в...

В продължение на десетилетия ромите са били изолирани и лишени от собственост от установени политически партии, което е довело до множество негативни последици както за ромите, така и за обществото като цяло. Това изключване доведе до преобладаване на антиромски настроения, като над 80% от българите изразяват желание да не съжителстват с ромите, а почти половината желаят те да напуснат страната. Икономическата система не успя да осигури сигурност на ромските работници, което доведе до дискриминационни трудови практики, крайна бедност сред ромите и големи икономически загуби за страната. Липсата на инвестиции в икономическото включване на ромите само влоши тези проблеми с потенциални икономически загуби до 306,7 милиарда лева през следващите няколко десетилетия. Образованието също е важен проблем, като бедността и тормозът пречат на много роми да получат достъп до образованието, от което се нуждаят, за да успеят. Това създаде цикъл на бедност, който е трудно да се прекъсне и застрашава тяхната дългосрочна икономическа стабилност и социална мобилност. Жилищната криза засегна особено тежко ромите, като почти една четвърт от ромите живеят в неофициални жилища и над 200 000 домакинства са изложени на риск от изгонване. Близо 17% от домакинствата харчат повече от 40% от доходите си за жилище. Окаяната здравна ситуация оказа значително въздействие върху ромите, с липсата на застрахователно покритие, скъпите доплащания и дългите периоди на чакане, което води до продължителност на живота с 10-15 години по-ниска от тази на техните съграждани. И накрая, изключването от политическо участие, корупцията и липсата на защита от правоприлагащите и съдебните органи имаха пагубен ефект върху демократичните права на ромите и способността им да участват в избори. Това доведе до липса на представителство на ромите в правителството и продължаващ цикъл на лишаване от собственост.

Появата на нови антикорупционни партии в България е обнадеждаващ знак за политическа ангажираност. Тези партии обаче трябва да признаят дълбоко вкоренените системни грешки, довели до изключването и лишаването от собственост на ромите. Подходът на парче, който се фокусира единствено върху антикорупционните мерки, няма да е достатъчен. Вместо това е необходим всеобхватен подход, който свързва корупцията, символизма и расизма срещу ромите с по-широки реформи. Това означава предприемане на смели действия за справяне с икономическото изключване, неравностойното образование, жилищната криза, различията в здравеопазването и политическото изключване, пред които са изправени ромите. Символичните жестове, липсата на смелост и игнорирането на тези въпроси само ще затвърдят статуквото и ще увековечат изключването на ромите. Само чрез осъзнаване на мащаба на тези предизвикателства и възприемане на холистичен подход може да се постигне трайна промяна както за ромите, така и за българското общество като цяло.

В този контекст нарастващ брой роми отказват да приемат своето изключване и са решени да предизвикат статуквото, за да се чуе гласът им. За да осъществи промяна, Постоянната ромска конференция стартира кампанията „Роми за почтеност на изборите“, която е първата масова самоорганизация на ромите в новата история. Тази надпартийна стратегия за овластяване има за цел да организира ромските избиратели, да им предостави информиран избор и да генерира подкрепа от ключови избиратели, за да повлияе на политическата промяна. Инициативата се стреми да сложи край на цикъла на омраза, дискриминация и бедност, които измъчват ромите, като се ангажира с масови усилия за мобилизиране на ромските избиратели. Кампанията има за цел да сложи край на купуването на гласове, сплашването и измамите, които подкопават честността и легитимността на изборите.

"Предстоящите избори не са просто надпревара между утвърдени и нови антикорупционни партии, а решителна борба за същността на българската демокрация. Ромите отдавна са били изключени от властови позиции, изтласкани в периферията на политическия живот и третирани като обикновени символи или пионки в една корумпирана система. Но не можем да мълчим повече. Трябва да надигнем гласа си и да участваме в демократичния процес, за да се противопоставим на системите на корупция и расизъм, които ни възпираха твърде дълго. Нашите колективни действия ще изискват уважението и достойнството, на които имаме право като равноправни граждани. Тук не става дума само за гласуване; става въпрос за възстановяване на нашата власт и оформяне на по-добро бъдеще за себе си и нашите деца. Кампанията на Постоянната ромска конференция е възможност не само да се противопоставим на системните провали, но и обединителен вик за всички българи да работят за по-приобщаваща и справедлива политическа система", казва още Халити.

Румъния: Православната църква да иска прошка от ромите

Ромският лидер Дорин Чоаба, самопровъзгласил се за „крал на ромите“ в Румъния, предизвика нов дебат по една мрачна глава от...

По думите му: "В тези времена на голяма несигурност българската политическа класа трябва да осъзнае спешната нужда от нова визия, която насърчава обединена България, където многообразието се зачита и на всички граждани е осигурена справедлива среда. Това изисква основен ангажимент за популяризиране на ромската история, култура и изкуство, подкрепа на ромското предприемачество в зелени и цифрови сектори, осигуряване на достъп до качествено образование и програми за обучение на роми, защита на техните политически свободи и справяне с проблемите на корупцията и изключването от българската политика. Тези инвестиции са необходими, за да създадем бъдеще, в което всички българи могат да преуспяват и да участват в политическия процес. Прегръщайки приобщаването, многообразието и толерантността, правителството може да проправи пътя към по-светло и по-справедливо бъдеще за всички българи."

Наталия Цекова: Стоим в клишето за ромите, но не знаем за жените, спасявали деца по времето на Хитлер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com