Ротация на италианския контингент се извърши на учебен полигон „Ново село“

1688
Ротация на италианския контингент се извърши на учебен полигон „Ново село“
Снимка: Министерство на отбраната

Церемония по приемане и предаване на отговорностите на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин, се проведе днес, 8 февруари, на Учебен полигон „Ново село“. Досегашният командир на бойната група полковник Микеланджело Дженки предаде командването на полковник Мариано Скандура. С церемонията се извърши и ротацията на италианския военен контингент в състава на бойната група.

Лична благодарност към България за ежедневните и непрекъснати усилия като страна домакин за поддръжката на бойната група на Алианса изрази в словото си командирът на многонационалната дивизия „Югоизток“ в Румъния генерал-майор Дорин Тома. Той подчерта високия професионализъм и отговорното изпълнение на поставените задачи от военнослужещите в състава на Многонационалната бойна група и успешно проведените учения и тренировки.

Още: Англия изпраща 20 000 военни в подкрепа на НАТО в Европа

„Българските военнослужещи са много добре подготвени и оперативната съвместимост е лесно достижима“, посочи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев. Той отбеляза, че присъствието на Многонационалната бойна група в България безусловно е полезно за подготовката и поддържането на способности, за повишаването на взаимодействието между българските формирования и тези на съюзниците ни. „Италианските военнослужещи, които са тук, дават своите ресурси, време и подготовка, за да имаме ние гаранции за сигурността на Източния фланг на НАТО“, заяви генерал-майор Кънев.

Още: Радев се срещна с български военни от контингента в Косово

На тържествения ритуал присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, Н. Пр. посланикът на Италия Джузепина Дзара, началникът на щаба на Съвместното оперативно командване на Италия контраадмирал Валтер Дзапелини, заместник-началникът на щаба по операциите на многонационалния корпус „Югоизток“ в Румъния бригаден генерал Иван Иванов, висши офицери от Сухопътните войски на България и Италия и представители на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в нашата страна.

Още: Приключи най-трудното изпитание за новите военнослужещи в Специалните сили (СНИМКИ)

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев бяха отличени военнослужещи от бойната група за професионално изпълнение на поставените задачи, за техния принос към сигурността на Източния фланг на НАТО и към сигурността на България. Наградите връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ беше отличен досегашният командир на Многонационалната бойна група на НАТО в България полковник Микеланджело Дженки, а с предметни награди - офицери от Многонационалната бойна група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...