Румен Радев: Хуманизмът на българското общество не допусна антисемитизъм в България

1124
Румен Радев: Хуманизмът на българското общество не допусна антисемитизъм в България
Снимка: БГНЕС

В основата на невероятния акт на спасяването на българските евреи е онази историческа спойка между българската и еврейската общност, пълноценната интеграция на българските евреи в обществото, което никога не допусна разрушителни прояви на антисемитизъм, видени в други части на Европа. Само общество с дълбоки толерантни и хуманни ценности може да извърши такова дело. Това заяви президентът Румен Радев в село Горско Сливово, където участва в церемонията по наименуване на улица на израелския писател, историк и общественик, роден в България, проф. Михаел Бар-Зоар. В церемонията по повод Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста в Горско Сливово, участва и проф. Михаел Бар-Зоар.

В словото си пред дома, в който проф. Бар-Зоар е живял, държавният глава отбеляза героичния акт преди 81 години на целия български народ, на български институции и Българската православна църква, на професионални и творчески обединения, на университетски и научни среди, на многобройни обикновени български граждани, обединени от силната воля да спрат безумието на една от най-мрачните епохи в човешката история, обзета от човеконенавистната хитлеристка идеология за унищожение на еврейския народ.

Още: Сарафов обеща прокуратура да бори антисемитизма в обществото

„Днес трудно можем да си представим каква невероятна духовна сила, смелост и решителност, е трябвало, за да се изправят срещу смазващата машина на Вермахта, прегазил цяла Европа, но нашите предци го направиха, водени от вярата в хуманизма, толерантността и доброто", посочи държавният глава. Румен Радев заяви, че Горско Сливово е свързано пряко с личността на израелския учен и българин по дух. „Прекарал, както самият той казва, едни от най-хубавите години в своето детство тук, на тази улица, той съхрани дълбоко в сърцето си непокътнат и устоял на времето своя български дух", заяви той.

Президентът Радев посочи неразривната връзка на проф. Бар-Зоар с паметната дата 10.03.1943 г. и подчерта неговият труд, благодарение на който светът се е запознал с историческата истина на героичния акт на спасяването на всички български евреи. Той е човекът, който продължава на всички международни форуми, дискусии, чествания да отстоява тази истина, каза още президентът. Поради редица външни и вътрешни причини управлението преди 1989 г. не даваше гласност на тези събития, явно водено от идеологически съображения. Благодарение на професор Бар-Зоар светът започна да научава за тях, заяви държавният глава.

Още: "Шалом": Лъжа е твърдението, че имаме материални претенции към България

„За съжаление днес се намират сили, водени от странни интереси, които се опитват да принизят този героичен акт на нашия народ и държава и да го принизят чрез вменяване на вина за гибелта на 11343 еврейски граждани от Македония и Беломорска Тракия, които тогавашната българска администрация по ясни исторически причини не е успяла да спаси", посочи Румен Радев. По думите на държавния глава, независимо от декларацията на Народното събрание по този въпрос от 2013 г., в която най-висшият орган на държавата има абсолютно ясна позиция, продължават опитите за очерняне на страната ни на международни форуми, дебати, на исторически чествания и трактовки. „Все повече български изследователи, историци, политици и общественици разбират същността на тези усилия и им дават необходимия отпор", подчерта държавният глава.

Днес сред нас е човекът, на когото дължим дълбоко уважение и признание за неговото цялостно дело да разбере светът истината за този невероятен исторически подвиг на нашия народ и страна, каза президентът. Той напомни, че през 2020 г. е удостоил проф. Бар-Зоар с най-висшето държавно отличие – орден „Стара планина". „Професорът обаче винаги е бил сред хората. Винаги се е чувствал неразделна част от нашия народ и винаги се е ползвал с любовта на българите. Затова и именно хората, в израз на своята признателност, поеха тази инициатива да се наименува тази улица на негово име, за да може поколенията да помнят неговото праведно дело", посочи президентът и изказа благодарност на местната власт и жителите за поетата инициатива.

Още: Какво се случва със спасителите на българските евреи заради Още: комунизма: "Спасените" от Милена Милотинова (ВИДЕО)

В благодарственото си слово проф. Михаел Бар-Зоар посочи, че се чувства дълбоко свързан с България и подчерта, че българският дух е спасил българските евреи. А актът преди 81 г. е показал, че „един малък Давид може да победи един огромен Голиат". Той подчерта, че историята за хуманизма на българите трябва да продължава да се разказва и да бъде пример за света. Преди церемонията, на тържествено заседание на общинския съвет на община Летница, беше прието решението, с което бе наименувана улица „Проф. Михаел Бар-Зоар". Вносител на предложението е кметът на общината д-р Красимир Джонев. Пред журналисти президентът заяви, че трябва да помним какво означава, когато нашият народ е обединен зад хуманна кауза. „Трябва да помним тези събития, защото трябва да бъдем горди. В днешния свят изпълнен с противоречия, с толкова омраза, с желание за унищожение, ние продължаваме да даваме силен морален пример", заяви още Румен Радев. След края на церемонията държавният глава Румен Радев проведе среща с кметове и представители на местната власт от региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com