Румен Радев: Модернизирането на армията не е еднократен акт, а всеобхватна трансформация

1458
Румен Радев: Модернизирането на армията не е еднократен акт, а всеобхватна трансформация
Снимка: БГНЕС

Убеден съм, че напълно осъзнавате огромните предизвикателства по пътя пред вас, и то в динамиката на геополитическите процеси и комплексните заплахи и рискове пред сигурността.

В тази обстановка отстояването на националните и съюзните интереси е все по-трудна и отговорна задача, заяви президентът Румен Радев, който участва днес в церемонията по връчване на дипломите на завършилите слушатели и студенти от випуск "Княз Александър I" - II смяна, на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Каракачанов вярва, че тази година ще има договор за кораби за ВМС, после - за БТР-и

До края на годината по-скоро е вероятно да се подпише договорът за флота, а в началото на следващата година и за бронираната машина. То...

По думите му, тази задача изисква високоподготвени специалисти, командири и лидери с широк спектър от съвременни знания и умения, с критично и творческо мислене, с високи нравствени качества и с отвореност към света и ясна визия за бъдещето. Н

а вашето поколение офицери се пада и честта, и отговорността не само да приемете и да въведете на въоръжение новите оръжейни системи на видовете въоръжени сили, за които се изразходват огромни средства от държавния бюджет, вие трябва да покажете, че модернизацията на Българската армия не е еднократен акт по придобиване на нова техника, а сложен, дълбок и всеобхватен процес на трансформация, посочи държавният глава.

За нея ще трябва да разработите и внедрите нова нормативна база, модели и програми за подготовка. Да транформирате дълбоко процеса и системата на логистично осигуряване.

Не само да усвоите тези нови оръжейни платформи, но и да ги свържете в единно информационно пространство, да приоритизирате много внимателно ресурсите, влагани в наличните сега въоръжение и техника, и подготовки, за да не се допусне срив в задачите и способностите на въоръжените сили, изтъкна президентът Радев пред офицерите.

Държавата иска да спаси армията, като включи в нея повече резервисти

В рамките на следващите 10 – 15 години България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, прид...

Той отбеляза, че разходите за отбрана непрекъснато ще растат и трябва да се търси ефикасност и ефективност, и максимално оползотворяване на целия ресурс, с който се разполага. Президентът отбеляза още необходимостта да се съхранят и развиват традициите на българската военна школа като гарант за запазване и укрепване на висок морален дух, без който и най-съвременното въоръжение губи смисъл.

Държавният глава поздрави и ръководството на Военната академия и преподавателския състав за техния професионализъм и всеотдайност, подчертавайки също важността на връзката между народ и армия.

Президентът Румен Радев връчи награди на първенците на випуска. Началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, посочи, че днес дипломи получават 146 офицери и 160 студенти, както и че в Академията се извършват различни подобрения, сред които и ремонт на учебния корпус, като капацитетът на Военната академия ще нарасне до 2000 души.

На церемонията присъстваха също заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com