Румен Радев: Всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и да съизмерва делата си със заветите му

2199
Румен Радев: Всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и да съизмерва делата си със заветите му
Снимка: БГНЕС

Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променят завинаги цял народ. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг – заря на площад "Васил Левски" в Карлово.

186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

Реставрират къщата музей на Васил Левски в София

Общинските съветници в София ще разгледат предложение за отпускане на средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) ...

"В безконечната зима на османското робство дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата. Той обрече живота си на Родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща национална революция. От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия. Че обединен, народът ни може да обръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония. Че възкресяването на българската държавност е наше неотменимо право, но и висша обща цел", каза още той и добави: Извисил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата. Напротив, истинската борба на Левски беше да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност. Да издигне идеала си най-високо на знамето на чистата и свята република", заяви Радев.

Клетвата на Левски – знаете ли какво пише в нея?

"Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако е осъзнат избор. Че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да го следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е този път, редом с тях ще продължи да крачи Апостолът на българската свобода", каза още той.

"Затова и всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и да съизмерва делата си със заветите му. Защото изпитания, бури и премеждия са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж. Така, както достойният син на Карлово прекрачи в безсмъртието, за да живее България. Поклон пред Апостола на българската свобода! Да живее България!", каза още президентът в словото си.

Продават за 60 000 евро къщата, в която се е сгодил Левски (СНИМКИ)

Къщата паметник на културата, в която се е сгодил Васил Левски, е пусната за продажба в различни сайтове за имоти. 200-годишният имот с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество