Руската резидентура е потомствена (ВИДЕО)

4785
Руската резидентура е потомствена (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Изопачената история" Кънчо Кожухаров ни среща с инж. Иван Сотиров – народен представител в два парламента и бивш кмет на район „Средец“.

„Няма голям национален лидер в България, който да не си е давал сметка и да не е заявил ясно своето отношение към руската имперска, след това съветска и днес постсъветска политика за колониална зависимост на България. И всички тези артефакти, които ние имаме в центъра на София, те са символи, знаци за продължаващата колониална зависимост от кремъл, защото няма независима държава, която да държи в центъра си един символ, който да доминира над всички национални символи.“, казва инж. Сотиров.

„Ние виждаме, че 34 години след падането на комунистическия режим, включително и в учебниците, няма реалния прочит за събитията, няма български учебник, в който да прочетете, че съветската армия е окупационна и че тя ни е донесла комунистическия режим в България. Това е част от общото внушение, което трябва да създава и за настоящото и за бъдещите поколения една изкривена представа, която се експлоатира. Лошото е, че голяма част от българското общество е в неведение, защото освен учебниците по история, освен паметници, в националните медии, политическият елит, който управлява България, няма ясно артикулиране на тези неща, за които говоря, и за които говорим в по-тесен кръг. Общественото мнение се формира от политическия елит, от националния елит, от големите обществени медии, разбира се и от учебниците и семейната среда, но като цяло във всички тези канали виждаме едно много сериозно и целенасочено запушване.“ Още: Дяволът отвори втори фронт (ВИДЕО)

Иван Сотиров споделя, че въпросът с демонтажа на паметника на съветската армия трябва да бъде решен от правителството и напомня, че още 1993 г. Столичният общински съвет взе това решение, но правителството на Любен Беров спря демонтажа. „Сега дори паметника е тройно обезопасен - има ограда, има скеле и на всичко отгоре скелето е облицовано с портретите на всички големи български национални дейци, така че човек да не може там по никакъв начин да проникне, защото трябва да разкъса образите на българските национални дейци. Това е една много перфидна схема за възпрепятстване на всякакви граждански и други протести, особено в предизборната ситуация, за да не бъдат притеснявани управляващите, защото имаше много граждански инициативи за демонтаж, за провокиране на реакция от страна на властта.“ Още: Иво Инджев: Под руското имперско слънце няма нищо ново (ВИДЕО)

 

Според И. Сотиров забавянето на демонтажа на МОЧА се дължи на страх от кремъл. „А той има само едно обяснение – зависимост, включително от нашите олигарси, които са проекция на кремълската олигархия, защото български олигархичен модел, той затова е толкова брутален и носи всички тежки белези на корупция, не че няма олигархични схеми и на Запад, но нашият модел е изключително зловещ, защото той е точна проекция на постсъветския олигархичен модел. Той е и генетично свързан с него, и методите, и маниерите на работа, а и виждаме, че на тези олигарси до голяма степен са в тяхна зависимост и големите медии, защото те финансират, те рекламират, те са собственици на медии, те спонсорират кампаниите на всички партии.“

Целият разговор на Кънчо Кожухаров с инж. Иван Сотиров във „Видимо и невидимо: Изопачената история“ можете да гледате във видеото:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Според съда главният прокурор не дължи отговори за влиянието на Нотариуса в системата

Заради ремонт: Движението в тунел "Мало Бучино" на "Струма" ще е само в едната тръба

Знаково лице на bTV обяви, че напуска

Недостиг на кадри: България ще внася работна ръка от Индия

Вестник "Труд" и Блъсков да плащат на държавата: Второ съдебно решение

В “SOS Детски селища България” вярваме, че нито едно дете не трябва да расте само

Прокуратурата търси законодателни промени за намаляване на катастрофите

Най-важното за деня, 26 май

Седмична прогноза за времето за 27 май - 2 юни 2024 г.

Прогноза за времето - 27 май 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com