Руският патриарх Кирил ще посети България

5494
Руският патриарх Кирил ще посети България
Снимка: БГНЕС

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети България през февруари 2016 г. Това ще бъде второто посещение на водача на Руската православна църква в България. Първото беше в края на април 2012 г., когато той посети София и Пловдив, припомня БГНЕС. 

Патриарх Кирил трябва да участва в тържествата по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, който е служил в руската църква "Свети Николай Чудотворец" в София. Серафим Соболев е един от най-обичаните и тачени руски духовници, които са развивали дейност извън Русия. 

Руският патриарх: Масовото кино води до деградация

Масовото кино води до деградация на обществото, счита патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, предаде БГНЕС. "Погледнете афишите от ...

Митрополит Иларион, който е смятан за външен министър на Руската православна църква, заяви пред БНР, че главата на българската православна църква патриарх Неофит вече е изпратил писмо, в което се отбелязва, че актът на канонизирането и обявяването на светия на Серафим Соболев се „очаква от цялата ни църква и всички вярващи. Той отдавна се е превърнал в обект на всенародна почит и любов“. Патриарх Кирил ще пристигне тогава на мирна визита у нас, за да вземе участие по този повод.

Друг акцент от задграничната програма на руския патриарх Кирил е участието му в тържественото отбелязване на 1000 годишнината от руското монашеско присъствие в Света гора. За тази цел патриарх Кирил ще посети и Гърция. Тържества за тази годишнина са предвиждат и в Русия.

На Балканите, Главата на Руската патриаршия ще бъде и за участие във Всеправославния събор в Цариград, за който вече се чуват резервирани гласове в руския висш църковен клир, че едва ли този дългоочакван събор на православния свят ще донесе необходимото за разрешаването на споровете и проблемите, които са натрупани с времето и годините. Сред любопитните акценти от програмата на посещения на руския патриарх Кирил през 2016 година е визитата му в Куба, където ще бъде приет от Фидел Кастро. Бившия кубински лидер бе първия чуждестранен тогава държавен глава, които прие новоизбрания руски патриарх Кирил, след интронизирането му на 1 февруари 2009 година.

Българският патриарх Неофит на два пъти е посещавал Русия през 2013 и 2014 г. При последната си визита за 24 май миналата година той отслужи заедно със своя домакин патриарх Кирил празничната света Литургия в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва. 

Руският патриарх: За защитата на Русия е необходима и духовна, и военна сила

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че е необходима не само от духовна, но и материална и военна сила за защитата на не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com