С 12 млн. лв. екипират 1766 полицая като робокоп

13335
С 12 млн. лв. екипират 1766 полицая като робокоп
Снимка: БГНЕС

Обществена поръчка за покупка на 1766 броя защитни комплекти тип „Робокоп“ обяви полицията. Той е на стойност почти 12 млн. лв. с ДДС .

Всеки „Робокоп“ включва защитен комплект с протектори, противоударна каска с визьор (лицев щит) и целолицева маска (противогаз). Договорената единична цена на всеки от тях е 6 792 лева.  

В поръчката е включена и опция за допълнителни количества на обща стойност до 10 000 000 лева без ДДС.

Защитният комплект с протектори се състои от противоударна жилетка за защита на торса и корема 360°. Протектори от ляво и дясно за защита на рамене, мишници, лакти и предмишници, за защита на долните крайници (коляно, тибия и глезен).

Остри сблъсъци в парламента за полицейското насилие на протестите, Младен Маринов не видял такова

„Аз не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани, а видях бити полицаи“. Това заяви бившият министър на вътрешните ...

Предазначението му е да осигурява надеждна защита на тялото (гръден кош, корем и рамена), както и крайниците на полицейския служител от травми, нанесени чрез удари и хвърлени предмети от близко разстояние или чрез други механични въздействия.

При нараняване защитният комплект трябва да осигурява възможност за бързо сваляне (до 60 секунди), за да може да бъде оказана първа помощ без забавяне, да предпази служителя от какъвто и да било риск за здравето му във всички възможни пози и по-специално да не съществува риск от нараняване в следствие изхлузване или счупване.

(Момент от теста срещу огън)

Всеки комплект  трябва да осигурява защита на торса и корема на 360°, да е проектиран по начин, който не позволява да бъде ползван или носен неправилно,  да позволява бързо обличане (до 60 секунди) и бързо събличане (до 60 секунди), без нужда от чужда помощ, да не пречи на действията на носещия го дори при продължителен период от време, да запазва експлоатационните си характеристики на работа при температура под -20°С или над +60°С.

Журналистите и фотографът - задържани заради нападение на охранител

Снощи, около 21.20 часа, в полицията постъпил сигнал за възникнал скандал между двама мъже, жена и охранител в сграда на ул. „Г.С...

След проведена открита процедура, в която са участвали две дружества и едно физическо лице, поръчката е спечелена от оръжейната фирма „Заримекс“ ООД на Явор Йотов и Ивайло Тодоров.

Преди да се подпише договор са правени тестове на екипировката за защита от пробождане, от удар, от огън, от химикали, проведени съответно в Службата за изпитване на огнестрелно оръжие и защитна екипировка в Мелрихщадт, Германия, в Службата за контрол по пожарна безопасност в Дортмунд, в Специализирания център за дихателна защита в Берлин.

Процедурата е обявена на 1-ви април тази година от шефа на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ към МВР Стилиян Кротнев.

В подписания договор се посочва, че изпълнението му е отложено и започва при осигурено финансиране. Срокът е 36 месеца от уведомяването на изпълнителя.

Припомняме, че през септември по време на протестите срещу правителството и главния прокурор се стигна до ексцесии, в които бяха ранени полицаи. В 56-тата му вечер към охранителите на протеста полетяха бомби, павета, бутилки и други предмети, имаше физически сблъсъци с пострадали от двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com