С филм, книга и специален спектакъл честват 90 години Татяна Лолова

10877
С филм, книга и специален спектакъл честват 90 години Татяна Лолова
Снимка: PR

На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания "АРТО плюс" ЕООД съвместно със Сатиричен театър "Алеко Константинов", Българска национална филмотека, Филмотечно кино "Одеон" и издателство "Книгомания" организират Национална програма "Татяна Лолова на 90 години", която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици.

На 10 февруари от 18:30 ч. в любимото кино на Татяна Лолова "Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

Снимка: PR

В "Последният спектакъл" участват съпругът ѝ Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други.

"Филмът не изчерпва богатата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя ѝ“, споделя журналистът Георги Тошев. "Това е емоционално пътуване във времето през спомените и кадрите, които сме избрали. Много смях, но и тъга има в живота на голямата актриса", допълва Калояна Климентова.

Входът за събитието в кино "Одеон" на 10.02. (събота) 2024 г. от 18:30 ч. е свободен. Зрители ще бъдат настанявани до изчерпване на местата в салона, като предимство ще имат гостите с покана от организаторите.

Новата книга за Татяна Лолова

Снимка: PR

Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината. Изданието е красиво и стилно оформено, с твърди корици и обем от 136 страници. Идеята на томчето е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва земно и от сърце спомен, впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

"Таня обичаше да играе. Опитвам се да вървя по следите на живота ѝ, използвам формата на игра от букви и думи. Пъзел. Думи, които носят личния опит, емоционалния свят и красивия ум на една изключителна жена и актриса" – пише в предговора съставителят Георги Тошев.

Книгата "Татяна Лолова от А до Я" включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси, предоставени на Георги Тошев. В края на томчето ще намерите хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра.

Специален спектакъл

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова", на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената на Сатиричния театър. "Празнуваме Татяна Лолова" е по идея на Георги Тошев, а режисьор е самият Калин Сърменов – той е един от любимите колеги на актрисата с най-лъчезарната усмивка покрай работата ѝ в Сатиричния театър. В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала на сцената.

Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии "Татяна Лолова и Сатирата", която ще представи Лолова в знакови нейни роли.

Национална програма "Татяна Лолова на 90 години" ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния ѝ път в киното и театъра.

Живот и творчество на Татяна Лолова

Снимка: PR

Татяна Лолова е една най-популярните и обичани български актриси, първата записана сред създателите на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Родена на 10 февруари януари 1934 г. в София. Завършва актьорско майсторство при проф. Стефан Сърчаджиев във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г. Същата година дебютира на професионална сцена в Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе.

През 1957 г. става първата актриса, която е официално назначена в новосформираната трупа на Държавен сатиричен театър, където играе до края на живота си с едно прекъсване от 1977 до 1989 г., когато е актриса в театър "София".

Някои от най-популярните пиеси с нейно участие са "Чичовци" (1960) по Иван Вазов, "Много шум за нищо" (1965) по Шекспир, "Щастливи дни" (1991) по С. Бекет, "От другата страна" по С. Стратиев, "Човекоядката" (1978) по И. Радоев, "Големанов" по Ст. Л. Костов и много други.

В киното я помним във филми като "Птици и хрътки", "Щурец в ухото" на реж. Георги Стоянов, "Топло" на реж. Володя Янчев, "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар" на реж. Иван Андонов, "Разговор с птици" на реж. Румяна Петкова и др.

Татяна Лолова има над 120 театрални, 76 телевизионни и 54 роли в киното, както и многобройни записи в БНР. Тя е носител на редица филмови и театрални награди и високи държавни отличия. През годините играе на сцените на Народен театър "Иван Вазов", Театър 199, театрите в Стара Загора, Русе и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com