С вход свободен ще бъде днес софийската Астрономическа обсерватория

2821
С вход свободен ще бъде днес софийската Астрономическа обсерватория
Снимка: Getty Images/Guliver

С вход свободен ще бъде днес (05.10.19 г.) Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина. Пред посетителите ще бъде представена и разнообразна програма от кратки лекции на достъпен език, демонстрации, изложба и възможност за наблюдения при ясно небе, информира БГНЕС. Възможността за безплатни посещения е от 16:00 ч. до 22:00 ч.

Повод за инициативата е Денят на Астрономията. Той започва да се чества от САЩ през 1973 г. и се провежда ежегодно с цел обмен на любопитна информация и опит между професионалните астрономи и любителите на науката. Събитието се реализира през пролетта и есента, като се избира съботата, в която е максимално близка Луната във фаза „първа четвърт”. По този начин спътникът ни е много подходящ за изучаване през първата половина на нощта и същевременно не пречи на наблюденията върху по-далечни астрономически обекти.

Изчезна подводна обсерватория от дъното на Балтийско море

Немска подводна обсерватория, използвана за събиране на научни данни, изчезна от дъното на Балтийско море, съобщава Центърът за океанск...

От Астрономическата обсерватория на „Алма Матер” за всички любители на науката в съботния ден ще бъдат предложени наблюдения на Слънцето между 16:00 ч. и 17:00 ч. и на Сатурн, Луната и други обекти след 19:30 ч. Това ще се осъществи с няколко телескопа (при ясно небе). Ще има и демонстрации на Слънчев и изкуствен спектър, представяне на „Космическата академия за деца“ в двора на обсерваторията (от 16:00 ч. до 18:00 ч.).

Автор е Тихомир Димитров - дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“. И още - ще има вкусен макет на Слънчевата система. Ако смалим планетите от Слънчевата система около 500 милиона пъти, то те биха били с размерите на добре познати ни плодове. Ще бъде показана и изложба в двора – 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи. Експозицията е изработена по повод Международната година на астрономията – 2009, с основен инициатор – Астрономическа асоциация – София.

Представянето на презентацията филм „50 години от стъпването на Луната“ също ще бъде сред мероприятията. Тя е изготвена от Десислава Антонова - дипломиран магистър от иновативната програма „Астрономия и популяризация на астрономията”. Посетителите ще мигат да разгледат и обсерваторията и най-стария телескоп на постоянен фундамент в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com