Само за 3 часа дарители събраха пари за рингови колички на смолянската болница (снимки)

2103
Само за 3 часа дарители събраха пари за рингови колички на смолянската болница (снимки)
Снимка: Анита Чолакова

Само три часа след призива за дарения, с които да се купи рингова количка за спешното отделение в Смолян, защото тяхната е стара и трудно се бута, родопчани от близо и далеч събраха пари не за една, а за две колички. Всяка от тях е с цена 486 лева. Няколко дни по-късно те бяха доставени и още днес скромна група добротворци връчиха дарението на болничния шеф д-р Марин Даракчиев и сестри от спешното отделение.

Попитана какво я е вдъхновило да участва в тази благотворителна кампания примата на родопския хумор Весела Бабаджанкова каза, че са две основните причини.

„Едната е, че съм изпитала на собствен гръб какво значи хората да са зад теб, да ти помагат, да ти дават сила и кураж, защото парите са важни, но не са най-важното нещо. Второ, което ме накара да се включа в тази кампания - истинска, бурна и много ползотворна, е това, че аз съм ползвател на цялата тази сграда и на всички тези отделения зад мен, защото имам, слава на Бога, живи родители, малък внук, голям внук, огромно семейство. За мен няма нищо по-важно от това хората, които се грижат за моето здраве и това на близките ми, защото то е най-ценно в този живот, да бъдат спокойни и да имат всичко, от което имат необходимост“, каза Бабаджанкова.

Организаторът на кампанията Малина Кордова връчва на болничното ръководство документите на двете колички


Тя благодари на всички анонимни дарители. „Аз предполагам, че няма да е първи и последен път, когато ще се случи такова нещо. Държа да споделя, че всичко това нещо се случи в рамките на три часа. Аз вярвам в доброто. Вярвам в това, че ценностите на българина не могат да бъдат смачкани, колкото и да има такива стремежи. Българският народ е състрадателен, добронамерен. Вие сте хора, журналисти, ходещи нагоре-надолу и знаете как бабата дели от хляба, как инвалидът подпомага другия. Още един път да благодаря на всички и да кажа ли името на човека, който ни подтикна към това нещо!? Това е Малина Кордова - колкото и да не иска да й се чува името“, допълни Весела Бабаджанкова.

Весела Бабаджанкова

 

Тя обясни и защо се съгласи да застане пред журналистите, въпреки че й се искаше и тя да остане анонимна: „Защото знам, че съм лице. Защото знам, че всичко, което казвам, ми идва от сърцето и ума. Знам, че за доброто трябва да се говори. Все повече трябва да се говори за доброто, защото хората имат нужда от добро“, подчерта тя.

Д-р Даракчиев  благодари за жеста на дарителите от името на всички пациенти, които ще ползват количките. „Светли празници предстоят и дарителите доказаха, че родопчани са с големи сърца. Благодаря още веднъж!“, заяви изпълнителният директор на болницата.

Д-р Даракчиев благодари за жеста на дарителите


На въпрос защо се налага чрез дарение спешното отделение да получи такива колички отговори, че в момента очакваме реновиране на отделение. „Предстои то да бъде локализирано на ново място и всичко да бъде абсолютно ново, затова не сме инвестирали средства в обновяване на спешното отделение. То ще бъде разположено тук и в киносалона. Следващата година трябва да бъде изградено ново спешно отделение в болницата, съответно оборудвано, като част от оборудването сме го получили вече“, допълни д-р Даракчиев.

Медицински сестри от спешното отделение получиха количките


Две от сестрите в спешно отделение, които дойдоха да получат количките, казаха, че имат голяма потребност от тях и поискаха да предадем благодарностите на екипа.

"Сред дарителите имаме пенсионери, многодетна майка на три деца, имаме жена с минимална заплата, онкоболна жена, която от три годин се бори с рак на гърдата, бизнесмени с работещ бизнес и такива, които са затворили поради ситуацията, в която се намираме. Включиха се смолянчани от чужбина", обясни организаторката на дарението Малина Кордова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com