Самоков на протест срещу цената на водата

2050
Самоков на протест срещу цената на водата
Снимка: iStock/Guliver

Граждани на Самоков излязоха на пореден протест срещу несправедливата цена на питейната вода, която плащат, както и към цялостната политика към ВиК сектора. На проявата беше приета подписка и декларация, които ще бъдат изпратени до всички отговорни институции.

Пред протестиращите беше изнесен доклад, от който става ясно, че жителите на Самоков плащат изключително скъпа вода, независимо от това, че тя идва по гравитачен път, не се ползват помпи и не се пречиства.

Кметът на Самоков: По най-абсурдния начин научихме за поскъпналата вода

Владимир Георгиев е кмет на община Самоков от 2011 г. Завършил е право, преди да го изберат за градоначалник е бил общински съветник. Т...

„Водата се вдигна от ноември и декември с по левче отгоре на кубик. ДЕКЕВР съобщиха, че цената се вдига в цялата страна от 1 януари и така от началото на годината тя се вдигна втори път върху старата цена. 2,70 е тук, 2,7 е цената и в София. Там обаче се пречиства, а тук нямаме помпи и постоянно има течове“, заявиха участници в протеста. Според тях от ВиК работят само по отстраняването на аварии, като често оставят след себе си разкопани улици и разбит асфалт.

Въпреки всички сигнали, въпреки писмото на кмета Владимир Георгиев от 21 януари до всички институции, отговор е получен чак месец по-късно. В него, обаче, липсва всякаква конкретика и само се цитират членове и алинеи.

„Аз ще подкрепя хората, каквото и решение да вземат. В края на краищата от тях сме избрани. Проблемът, обаче, е, че дори да излезем от асоциацията, ще срещнем много други проблеми, защото за който и проект да кандидатстваме за финансиране за водопроводи, дали национално или европейско, едно от условията е да сме част от асоциацията и не знам дали това не би ни ограничило“, категоричен бе кметът. Според него обаче има и друг проблем. „Дори да регистрираме дружество, тогава кой ще ни даде водоползването. Дори държавното дружество кандидатства за водните обекти и за така нареченото водоползване, откъдето можем да черпим вода, защото тя е държавно богатство. Там одобряването го дават Басейнова дирекция и ДКЕВР. Така че, за съжаление, ние и в тази си дейност пак сме в ръцете на държавата“, заяви пред Канал „Рила“ кметът Владимир Георгиев.

На протеста присъства и Мая Манолова заедно с колегите си от платформата „Изправи се.БГ“. Тя заяви, че като омбудсман е подала жалба до Конституционния съд срещу така наречената единна цена на водата и е представила законопроект за промяна на несправедливите разпоредби. Според нея, проблемът е в закона. „Той е написан така, че работи за големите. Законът работи за ВиК дружествата, а не за гражданите“, категорична бе тя пред Канал „Рила“.

В Самоков питат защо водата внезапно поскъпна 

Водата в Самоков скочи внезапно от 1,55 на 2,59 лева за кубик. И хората там се питат защо става така в район като техния, който никога ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com