Седмицата в абсурди (4 - 8 декември)

8161
Седмицата в абсурди (4 - 8 декември)
Снимка: Колаж

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 4 декември

ЧИНОВНИЦИ С КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ СЕ СПАСЯВАТ, ДОКАТО ДЕПУТАТИТЕ БЕЗДЕЙСТВАТ

Бездействието на НС помага на чиновници от всички етажи на властта да се отървават от глоба за конфликт на интереси. Причината - непълният състав на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която вече над 4 г. не успява да вземе решение по сигнали, по които има разногласия между членовете ѝ. По този начин кметове, общински съветници, зам.-министри и други висши чиновници се измъкват от закона.

Коментар на Actualno.com: Властимащите никога не са гледали на конфликта на интереси като на конфликт. Само като на интереси, които трябва да се пазят.

ПРЕВОЗВАЧ МАМИ С ТАХОГРАФИТЕ И ЗАСТРАШАВА ЖИВОТА НА ВСИЧКИ НА ПЪТЯ

Манипулация на тахографа с магнит – това е практика на много български фирми за международни превози. Работодателите принуждават шофьорите да манипулират апаратите, за да карат дълги часове без почивка, а това създава опасност на пътя.

Коментар на Actualno.com: Пари в гроба на никого не са му свършили работа.

Вторник, 5 декември

СТОЛИЧЕН КВАРТАЛ НА БУНТ СРЕЩУ ГЕТО, ТОПЛЕЩО СЕ С ГУМИ

От сериозно замърсяване на въздуха и разнасяне на нетърпими миризми се оплакаха жителите на столичния квартал "Красна поляна". Причината, според недоволните, е, че обитаващите т.нар. Виетнамски общежития се отопляват с гуми. От общината знаят за проблема, съставяли са актове на нарушители, но досега нито едни от тях не е платен.

Коментар на Actualno.com: Във всеки репортаж по темата има по един чиновник от общината, който повдига рамене и отива на чист въздух.

АВТОБУС ОТ ВАРНЕНСКИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ТРЪГНА БЕЗ ШОФЬОРА, БЛЪСНА КОЛИ

Автобус по линия № 13 от масовия градски транспорт на Варна е потеглил без шофьора от спирка, съборил около 20 колчета от огражденията на тротоара и блъснал 4 автомобила.

Коментар на Actualno.com: Както е видно, докато другите държави все още тестват технологията, в България самоуправляващият се градски транспорт вече е факт.

Сряда, 6 декември

22 ГОЛЕМИ СТОПАНСТВА КОНТРОЛИРАТ 60% ОТ ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ В БЪЛГАРИЯ

22 големи стопанства контролират 60% от земеделската земя. 4% от фермите у нас стопанисват 80% от земята. Подобна мащабна концентрация няма в цяла Европа.

Коментар на Actualno.com: Далеч пред конкуренцията, България отново печели златния медал по далавери и икономическа неефективност.

ДЪРЖАВАТА СПРЯ ПОМОЩИТЕ НА 10 000 ДУШИ - ОТКАЗАЛИ ДА РАБОТЯТ

7104 социално слаби са останали без помощи за 2 месеца, защото са отказали без уважителна причина да полагат общественополезен труд. Други малко над 3000 българи пък са с прекратени помощи за две години, защото са отказали повече от веднъж.

Коментар на Actualno.com: Правилно - работата е за балъците. Умните са на издръжка.

СЛУХОВЕ ВЪВ FACEBOOK: "БУЛГАРТАБАК" ОРГАНИЗИРА "СПОНТАНЕН" ПРОТЕСТ

Според известния журналист Еми Барух, която коментира темата за разпространения доклад на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабанда (КОМ), в който се споменава "Булгартабак" и се посочва, че продукти на компанията са контрабандно прекарвани през Турция към Близкия изток, компанията готви "спонтанен" протест на свои служители.

Има инструкции към работещите във фабриката в Благоевград да се съберат тази сутрин и след това да бъдат откарани с автобус до София. Протестът щял да протече под надслов "Искаме работа, не правим контрабанда!", твърди Барух.

Коментар на Actualno.com: И не им дадоха поне по една цигара да изпушат.

ПРОТЕСТИРАЩИ ОТ "БУЛГАРТАБАК": КАЗАХА НИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ЗАТВОРЯТ ФАБРИКАТА В БЛАГОЕВГРАД И НИ ОРГАНИЗИРАХА

Някои от събралите се в София служители на "Булгартабак" заявиха, че са на протест, организиран от ръководството, което им казало, че има опасност да затворят фабриката в Благоевград.

Коментар на Actualno.com: Толкова по въпроса със "спонтанността".

БОЙКО РАШКОВ: СЛУЖБИТЕ ЛЪЖАТ ЗА ТОВА ДАЛИ НИ ПОДСЛУШВАТ НЕЗАКОННО

В 8 от 10 случая службите лъжат Бюрото за контрол върху СРС-та дали подслушват граждани незаконно, заяви председателят на Бюрото Бойко Рашков.

Коментар на Actualno.com: Явно трябва да приемем основния принцип на радиото - че винаги някой някъде слуша.

ДРАМАТИЧЕН РЪСТ НА ДРОГИРАНИТЕ ШОФЬОРИ ПО ПЪТИЩАТА

По родните пътища се отчита бум на заловени дрогирани шофьори, като за последните 4 години броят им е нараснал десетки пъти. Най-голям е процентът на шофьорите, седнали зад волана след употреба на амфетамини и метамфетамин.

Коментар на Actualno.com: Българските шофьори масово се изживяват като "шотландския боец" Дънкан Маклауд - безсмъртни. Т.е., те смятат, че са безсмъртни и пияни, и дрогирани, и недоспали.

Четвъртък, 7 декември

ВЪЗМУЩЕНИЕ ЗАРАДИ ВЪВЕЖДАНЕ НА КВОТИ ЗА НАЦИОНАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ

Дискриминация заради квотен принцип по области видяха родители на деца, които искат да участват на пролетното национално математическо състезание. Според правилата град с 30 000 души има 4 квоти, а София, град с над 1 млн. души, има само 16 квоти. Експериментираме, за да видим как нещата се случват, обясниха от КЗД.

Коментар на Actualno.com: У нас всичко е такова - на принципа "проба - грешка".

СОБСТВЕНИЦИ НА ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ПУШЕНЕТО НА ЗАКРИТО: КЛИЕНТИТЕ СА ВИНОВНИ, НИЕ СМЕ БЕЗСИЛНИ

По отношение на нарушаването на забраната за пушене на закрито собственици на заведения заявяват, че са невинни, защото нямат право да принуждават клиентите да не пушат, които всъщност били истинските нарушители. Затова търговците считат, че е несправедливо те да отнасят глобите за пушене на закрито.

Коментар на Actualno.com: Разбира се! Също така собствениците на заведения са невинни, принуждавани от клиентите си, да правят зали за пушачи и непушачи и да заграждат тротоари с найлони.

ВЪОРЪЖЕНИ С БУХАЛКИ НАХЛУХА В СТОЛИЧНА ГИМНАЗИЯ

Група маскирани и въоръжени с метални пръти и бухалки младежи са нахлули в сградата на Професионалната гимназия по механоелектротехника в София, издирвайки ученик. Сградата се охранявала от портиер, който трябвало да сигнализира при такива ситуации с паник-бутон, но бутонът не работел. Докато дойде полицията, нападателите избягали.

Коментар на Actualno.com: Страх лозе пази, но като не работи бутона за паниката ...

Петък, 8 декември

ПРИЗРАЧНОТО СЕЛО ХИТРИНО ЩЕ Е ЕДНО ОТ НАЙ-ХУБАВИТЕ СЕЛА НАПРОЛЕТ - ТОВА ЧУХА ХОРАТА, САМО НЕ СТАНА ЯСНО КОЯ ПРОЛЕТ

Година след инцидента в Хитрино няма нито една готова нова къща. Въпреки осигуреното финансиране, местната власт разпределя по необясним и съмнителен начин парите, а организацията на строителните дейности е повече от спорна.

Коментар на Actualno.com: У нас да се свърши нещо, когато няма пари, е проблем. Когато има, явно - също.

МВР МЪЛЧИ ЗА КОНФИСКУВАНИ 3 МЛРД. ДОЛАРА В БИТКОЙНИ, ЩЕ ГИ ПРИСВОИ ЛИ?

Биткойни на стойност 3,3 млрд. долара отлежават в България, тъй като са били иззети при акция срещу организирана престъпна група през май. До ден-днешен обаче институциите не дават никаква информация за бинкойните, което поражда сериозно съмнение за опасност от присвояване. Чак като информация се появи в медиите, спецпрокуратурата отрече по нейни дела да са изземвани биткойни. 

Коментар на Actualno.com: Тези биткойни ще ни стигнат да завършим магистрала "Хемус", "Струма", "Черно море" и "Русе - Велико Търново", че и да останат пари. Да не говорим какво може да се направи за пенсионерите например. По-изкушаващ обаче е подходът "не гледай какво може да направиш с тези пари за държавата, гледай какво можеш да направиш за себе си"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com