Семействата губят детските надбавки, ако децата им не ходят на училище

2098
Семействата губят детските надбавки, ако децата им не ходят на училище
Снимка: община Елин Пелин

Семействата няма да получават помощи за деца, които не посещават редовно училище, предвиждат законодателни промени, вненесени от ГЕРБ.

Предложението на управляващите е представено на брифинг в парламента от депутати, начело с председателя на групата Цветан Цветанов, в присъствието на министрите на образованието и на труда и социалната политика Красимир Вълчев и Бисер Петков, предава БГНЕС.

Детските надбавки ще обхванат повече семейства от догодина

Детските надбавки ще обхванат повече семейства от догодина. Това предвижда проектът на бюджет на социалното министерство. Увеличава се...

„За разлика от БСП, която дава пресконференциите си от централата на партията, ние правим това от българския парламент, където изпълнителната власт и законодателната, ръка за ръка, ще внесем законопроект, който е важен за изпълнението на управленската ни програма“, заяви Цветанов.

Предложението има за цел да въведе по-строг режим на получаването на месечните помощи за безработни, помощите за плащането на наем на общинско жилище и помощите за деца. Последните ще бъдат обвързани с редовното посещаване на децата в задължителните детска градина и училище.

„Отпадането от образователната система е сериозен проблем, който има негативно въздействие в дългосрочен план. Когато тези деца, които не посещават училище пораснат, те трябва да се включат на пазара на труда. Липсата на образование и квалификация ги прави неконкурентоспособни и много често те стават контингент на системата за социално подпомагане“, обясни депутатът на от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Ако дете отсъства без уважителна причина повече от 3 дни в месеца от задължителната форма на предучилищно образование, както и 5 учебни часа за ученик, семейството ще бъде лишено от семейни помощи за съответното дете за срок от една година.

Вдигат детските добавки за едно дете с 3 лв., а за 2 деца с 5 лв. от догодина

Месечната помощ за отглеждане на дете да се увеличи от 37 на 40 лв. за семейство с доход на човек до 400 лева, предвижда проектобюджетъ...

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков поясни, че предложението предвижда още еднократна помощ за семейства, чиито деца тръгват на училище, да се изплаща на две части - половината в началото на учебната година, а втората половина в началото на втория срок, но само при положение, че детето продължава да посещава училище. Прекратените и спрените помощи пък ще бъдат използвани за цели, свързани с насърчаване на развитието и обучението на децата.

Образователният министър Красимир Вълчев допълни, че правото на образоване на децата всъщност е задължение на родителите. „Трябва да използваме всички инструменти. Това е една малка крачка, която правим. Гласът и призивите, които чуваме са за засилване на санкционния механизъм. Законопроектът е крачка в тази посока“, аргументира се Вълчев.

Управляващите обаче припомниха, че има и други видове социално подпомагане, които не са свързани с посещенията на децата в училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com