Сериозна опасност от радиация. Какво да направим?

45748
Сериозна опасност от радиация. Какво да направим?
Снимка: Getty images/Guliver

Въпросът колко е опасна радиацията и как да се предпазим максимално вълнува все повече хора днес. С надежда никога да не ни се налага да последваме правилата за поведение при радиационно замърсяване все пак ги събрахме и синтезирахме за вас.

Какво създава опасност от радиация?

Опасност от радиоактивно замърсяване има при радиационна авария и при нарушаване мерките за безопасност при работа с източници на йонизиращи лъчения. Въпросите, свързани със сигурността на атомните централи, са от ключово значение. Контролът, измерването на нивата и превантивните мерки са системни, а информацията между страните се обменя чрез Международната агенция по атомна енергия към ООН.

Как човек може да бъде изложен на радиация?

При радиация опасността идва не само от въздуха, но и от замърсени хранителни продукти и вода. Това прави не само дихателната защита – маска, противогаз, но и  консумацията на само консервирани продукти и бутилирана вода от съществено значение.

Какво да правим при радиация?

Най-важното е запазване на самообладание и стриктно следване на инструкциите на властите. Специализираните органи на МВР са онези, от които следва да получите инструкции заедно с обявяване на опасността от националните медии. На сайта на МВР може да се информирате подробно за всяка стъпка, която може и трябва да предприемете. Най-важното, което следва да знаете, за да се предпазите максимално, е:

  • Използвайте средства за дихателна защита. Колкото по-висок клас маска или респиратор използвате, толкова по-добре. Ако се намирате в 30-километровата зона на мястото, където е възникнала радиацията, противогазите и специалното облекло са най-добрата защита.
  • Пазете дома си от навлизане на въздух отвън. Не проветрявайте. Затворете добре прозорците и вратите, уплътнете ги.
  • При прибиране в дома си след престой на открито в замърсена среда горните дрехи следва да се събличат на вратата и оставят в банята или друго помещение, а не в гардероба.
  • При почистване на дома и двора не тупайте, не метете. Забърсвайте вътре с влажна кърпа, а двор и външни пространства оросявайте и пръскайте с вода, без да метете. Избягвайте прашни пътища. Идеята е да се пазите от вдигане на прах, с който да вдишате и радиация.
  • Следете кои продукти са временно забранени за консумация и се откажете от тях. Предпочитайте консервирана храна, трайни продукти. Ако пренасяте храната, правете го в затворени пликове, съхранението извършвайте в мазета. Внимавайте с млякото, то е опасно в подобни ситуации, заменете го със сухо мляко.
  • Пазете домашните и селскостопански животни, не ги извеждайте. Не се извършва и паша, а на фуражи и храни за животни се отстранява горният слой на дълбочина 20 см., преди да се използва останалото за храненето им. Ако трябва да напуснете и да се евакуирате, оставете на животните храна и вода за няколко дни. Не ги взимайте със себе си, за тях ще се погрижат при нужда по-късно.
  • По време на евакуация поставете всички вещи в пликове и ги запечатайте. Важно е да вземете със себе си лични документи, дрехи, лекарства за хронични заболявания, консервирана храна и бутилирана вода.
  • Преди евакуация изключете електричество, газ и вода в дома си, затворете всички врати и прозорци и заключете възможно най-сигурно.
  • Ежедневната хигиена е от съществено значение – често миене на ръцете, къпане едни-два пъти на ден.
  • Не предприемайте сами действия по прием на йодни таблетки. При необходимост ще получите такива с указание за прием. Своеволният прием може да бъде опасен.
  • Използвайте медиите – телевизия, радио, за да се информирате за обстановката и да следвате указанията. Изпълнявайте точно и без паника указанията на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com