Сериозни нарушения в органа за СРС-тата, членове отсъствали от работа стотици дни

2999
Сериозни нарушения в органа за СРС-тата, членове отсъствали от работа стотици дни
Снимка: БГНЕС

Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще премине в сянката на съмнения за тежки нарушения. Депутатите ще изберат петима души, които в следващите години трябва да контролират подслушването и следенето да се извършва законно. Информацията за досегашните практики в бюрото обаче предвещава много неприятен за гражданите сценарий.

За петте вакантни места има шестима кандидати. Сред тях са сегашните членове на бюрото – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов, както и председателят му Бойко Рашков (на снимката). Той е и единственият, който преди няколко месеца открито заяви, че при подслушването и следенето се вършат нарушения. Тогава срещу Рашков се обявиха и прокуратурата, и МВР, и ДАНС, пише в. "Сега".

Бойко Рашков очаквано стана председател на бюрото за контрол на СРС

Неизненадващо Бойко Рашков бе избран за председател на новото Национално бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС)....

Справка, предоставена на депутатите и огласена от "Медиапул", огласи фрапантни нарушения на членове на бюрото - те често са отсъствали от работа - общо 800 дни през последните пет години, тоест почти половината от мандата. Освен това са отказвали да извършват проверки, каквото е основното им задължение. Един от номинираните членове е отсъствал от работа 373 дни. Едновременно с това настоявал да има шофьор и секретарка, както и да не му се възлагат проверки, тъй като нямал юридическо образование. „Заслужава да се отбележи следният куриозен случай: при проверка в една от окръжните прокуратури г-н Г. е изпратил подпомагащия го експерт да я извърши сам, а той е останал в служебния автомобил, като е мотивирал отказа си да ръководи проверката с това, че е облечен с анцуг, с който му било по-удобно да пътува“, пише в справката.

Членовете на бюрото дори са излъгали гражданин, че не е бил незаконно подслушван, а той е бил. Лъжливото съобщение е гласувано тази година, съобщи „Капитал“, който цитира адвокат Емилия Недева. Истината е излязла наяве в мотивите към присъдата на Хасковския окръжен съд. В тях пише точно обратното – че СРС-тата са събрани незаконно, тъй като са разрешени не от компетентния съд в Хасково, а от Софийски градски съд. Подсъдимият, който е шофьор на камион, е бил подслушван след опит да пренесе наркотици през ГКПП Капитан Андреево. Освен това следенето е поискано от ДАНС, при условие че вече е имало образувано прокурорско разследване, т.е. компетентен да го поиска е прокурорът.

Въпреки тези нарушения тримата членове на бюрото са гласували да се отговори, че незаконни действия няма. Против е бил само Рашков, който обаче подписал неверния отговор. Пред „Капитал“ той заявява, че не е можел да се противопостави. „Бюрото е колективен орган и аз като председател съм длъжен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това уведомление, което не отговаря на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност“, обясни той и пред "Сега" и прехвърли отговорността на депутатите, които не са предвидили санкции при заблуждаване на незаконно подслушваните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com