Шеф Дино Симеонов: Кулинарният свят е необятен!

3713
Шеф Дино Симеонов: Кулинарният свят е необятен!
Снимка: Actualno.com

Шеф Дино Симеонов е на 35 г., родом от София. Женен, с две деца. Завършва 81 СУ "Виктор Юго" и впоследствие І-ва Частна професионална гимназия и колеж по туризъм, ресторантьорство и хотелиерски мениджмънт - "Братя Вълчеви". От 7 години Шеф Симеонов живее и работи в столицата във Виена, където преди няколко години се премества със своето семейство. С него разговяраме за професионалния му път, който го отвежда до работа в ресторант с една звезда "Мишлен" и предизвикателствата пред живота в австрийската столица.

Шеф Симеонов, разкажете ни повече за началото на Вашия професионален път и кога започна той?

Всичко стартира през далечната 2005 г., когато 19 годишен започнах първата си работа в малък квартален ресторант. След това отидох в известна верига заведения, на която дължа най-много за моето професионално израстване. Значете, че за всеки млад професионалист е най-важно колкото може по-рано да влезе "в дълбокото", защото така за кратко време научаваш възможно най-много неща, а светът на кулинарията е необятен. Случвало се е след нощна смяна да поседна на някоя пейка в парка и неусетно да заспя, защото не бяха малко случаите, в които трябваше едновременно да приготвям 8 ястия и всяко с различна техника.

А защо Виена? Как избрахте този град?

По-точно той ме избра мен. Получих покана от много престижна верига хотели и нямаше как да откажа. Условията бяха отлични, предложението за договор - дългогодишно. След като приех и със семейството ми се озовахме във Виена разбрах, че не е трудно да се влюбиш в този град. Към този момент нямаме намерение да го напускаме.

Какво най-много Ви харесва там?

Едва ли ще изненадам някого, ако кажа кои са най-големите предимства на този град - чистота, подреденост и правила, които се спазват. Разхождайки се из австрийската столица, независимо къде, имаш чувството, че си в Европа, че си част от една общност с високи ценности, морал и не на последно място, носеща отговорност за себе си, но и за останалите.

Това, което ми харесва най-много обаче, е че във Виена семейството е с най-голям приоритет. Социалните условия за едно семейство във Виена са сред най-добрите, които човек може да получи в цяла Европа и в света като цяло. Също така съм спокоен и в същото време горд от това, което децата ми получават в училище. Отношението на учителите към учениците е невероятно.

Колко българи живеят по Ваши наблюдения във Виена?

Според мен са над 30 000 и стават все повече. Хубаво е, че често има събития, на които можем да се събираме с други наши сънародности. Смея да твърдя, че българската общност във Виена е сплотена и си помагаме с каквото можем.

Как реагирахте, когато ресторантът, в който работите, получи най-престижното отличие в този бранш - "звезда?

О, това е сбъдната мечта! Тогава бях част от екипа на ресторант Das Loft, който се намира на последния етаж на петзвездния хотел SO/VIENNA. Хубавото на работата в чужбина е, че можеш да научиш много от своите колеги, които най-често са чужденци, от които можеш да почерпиш безценен опит и техники.

Кои са любимите Ви специалитети, които обичате да приготвяте?

Нямам конкретни, защото работя с много видове кухни, но любими за приготвяне са ми стековете, едрите риби и същото така ястията от австрийската национална кухня.

Какво е посланието Ви към младите Ви колеги?

Никога да не смятат, че са наясно с всичко за кулинаритята. Трябва да знаят, че едно ястие винаги може да стане по-хубаво. Точно в това е магията на този занаят - нуждата от постоянно усъвършенстване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com