Шефът на Агенцията за бежанците: БХК прави бежански бунтове за пари

21197
Шефът на Агенцията за бежанците: БХК прави бежански бунтове за пари
Снимка: БГНЕС

Бунтовете в бежанските лагери са организирани от Българския хелзинкски комитет (БХК). Това заявява пред "Труд" о.р. полк. Николай Чирпанлиев, председател на Държавната агенция за бежанците.

Шефът на агенцията не приема оповестения преди дни доклад на Human Rights Watch, според който бежанците са били бити и унижавани от българските власти.

В доклада, който е 76 страници, има документи, в които се описват случаи как „Гранична полиция”, често използвайки прекомерна сила, връща обратно в Турция хора, търсещи убежище у нас. Хората са били връщани без да се спазват законовите процедури и без да могат дори да подадат молба за убежище. Имало е случаи, в които са използвани палки, дори електрошок. Интервюирани са 177 бежанци, от които 41 са дали подробни описания на общо 44 случая със замесени над 500 душ.

"Аз нямам представа кои хора са били анкетирани. Репликите, които си разменихме с шефа на Българския хелзинкски комитет (БХК) бяха на основата, че ние имаме писмени показания на много бежанци до нас за това, че БХК чрез свои представители е организирал бунтове в нашите центрове, стачки и т.н. Като се обърнах към тях да ги попитам защо го правят, те ми отговориха, че аз трябва най-добре да зная, че бежанците лъжат", заявява председателят на държавната агенция.

На въпрос каква е целта от подобни действия Чирпанлиев отговаря: "Целта им е ясна - те работят там срещу пари. Правят юридически консултации и осигуряват друг вид услуги. Те просто и ясно обясняват на бежанците, че се нарушават техните права и трябва да стачкуват. Така си осигуряват приходите".

Рибново готово да приеме сирийски бежанци

Жителите на гърменското село Рибново нямат нищо против сирийските бежанци. Доскоро местните хора се грижиха за семейство с три малки де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com