Шефът на АПИ: Лошият път не е опасен път

3114
Шефът на АПИ: Лошият път не е опасен път
Снимка: БГНЕС

Лошият път не е опасен път. Това заяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), коментирайки катастрофите по българските пътища и скорошния доклад на Европейската комисия, според който нашите пътища най-опасните в Европа.

Лазаров заяви в ефира на Нова телевизия, че по един лош път "няма да можете да карате с 212, няма да може да правите гонки". "В момента, в който един път се оправи, инцидентите се увеличават", допълни той.

АПИ се оправда със закона и съда защо не е проверила на кого плаща по скандала "Агромах"

С промяна на Закона за обществените поръчки от 13 май, 2014 година, когато кабинетът „Орешарски” беше на власт, е създадена...

По думите му е виновна културата на шофиране в България, при която не се спазват пътни знаци и правила на движение.

Най-безопасните пътища са автомагистралите и четирилентовите пътища, заяви Лазар Лазаров.

Говорейки за честите катастрофи в Кресненското дефиле, шефът на АПИ обясни, че при подобни транзитните пътища карат и бавни и бързи автомобили и няма видимост и затова стават толкова много катастрофи. "Докато не се направи там автомагистралата "Струма", това ще продължи", каза Лазар Лазаров. По думите му там са сложени знаци, "въпреки че много от нас нямат културата да ги спазват".

Същевременно според Асоциацията на пострадалите от катастрофа опасната инфраструктура и липсата на мантинели между лентите са причина за многото катастрофи по пътищата.

По отношение на отпадането на винетките за някои пътища в страната, Лазар Лазаров каза, че за близо 40% или 3500 километра няма се плаща винетка. Тези пътища стигат до населени места, до които няма друга алтернатива като път, обоснова шефът на АПИ решението за отпадането на нуждата за купуване на винетки за тях.

Помогнала ли е АПИ да бъдат откраднати почти 4 млн. лева евросредства?*

Цели четири месеца опитвах да привлека вниманието на медиите за случая с „Агромах”. Така бившият временен председател на СД...

Това, че те ще са безплатни за ползвателите, не значи, че те няма да се поддържат, каза още Лазар Лазаров относно притеснението, че тези третокласни пътища няма да се поддържат, тъй като няма да се събират винетки за тях. Държаните пътища са на всеки един от нас, каза още той.

С въвеждането на електронната винетка ще се облекчи закупуването, каза председателят на УС на пътната агенция.Той обясни, че освен чрез сега съществуващите начини за закупуване на стикери, ще се въведе и онлайн и продажба чрез SMS-и. 

Лазар Лазаров обяби "офанзива по пътищата" за техния ремонт след зимния период и каза, че пътищата трябва да се ремонтират ежегодно.

Относно некачественото строителство на пътната инфраструктура той заяви, че има наказани фирми за некачествено строителство. Лазаров припомни, че е вдигнат гаранционният срок на пет години за пътни части и десет години за пътните съоръжения, като фирмите носят отговорност за последващия ремонт.

Лазаров заяви също така, че законодателството не позволява да се изготви т. нар. "черен списък" на фирмите, които извършват некачествено строителство, за да не могат да бъдат включени в бъдещи обществени поръчки. Това е било дискриминационно, обясни шефът на Лазаров.

Близо половината от камерите на КАТ са развалени

60 от общо 148 мобилни камери, с които МВР лови нарушители на пътя, са развалени и засега няма възможност да бъдат поправени, признаха ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com