Ще фалира ли БНТ до есента?

6886
Ще фалира ли БНТ до есента?

Има ли опасност съвсем скоро Българската национална телевизия (БНТ) да фалира? Този въпрос излезе на дневен ред, след като миналата седмица синдикатите в БНТ писаха до премиера Бойко Борисов, че телевизията има натрупани дългове от 35 млн. лева и е нужна спешна държавна инжекция, защото от октомври вече няма да има пари за заплати.

В своя статия обаче изданието на Огнян Донев - Клуб Z, твърди, че всъщност дълговете са почти двойно по-големи. БНТ има да покрива задължения по договори за около 60 милиона лева - почти колкото е бюджетът ѝ за тази година (67,7 милиона лева).

ВМРО обвини БНТ в цензура и дискриминация заради клип на Джамбазки

Съгласно споразумение с БНТ ВМРО има право на безплатно еднократно излъчване на клип до 40 сек. в последния ден от кампанията – 2...

Как точно се отрази управлението на вече отишлия си от поста Константин Каменаров, който подаде оставка заради влязла в сила присъда за шофиране в пияно състояние. През 2017 година той влиза в БНТ, когато тя е с 25 милиона лева дълг. В мандата си (от септември 2017 година) Каменаров е сключил договори за близо 30 милиона лева за спортни права за различни периоди, 1,2 млн. лева пък ще бъдат дадени за Летните олимпийски игри в Токио, отделно се плащат и по 10% от годишния бюджет на телевизията за българско кино т.е. около 6 млн. лева, но не всяка година всичко се плаща. Има и спечелени обществени поръчки за 5 милиона лева, които също чакат плащания. Те са предимно за техника, строителство, ремонти на студиа.

В момента обаче БНТ трябва да заплати 3 милиона лева заради настъпил падеж - иначе всеки момент, включително днес или утре излъчването на мачовете може да спре.

През 2017 г. има две постановления на Министерския съвет за отпускане още пари - едното е от януари, а другото - от декември. Съответно сумите са 5 милиона лева и 14 милиона лева. И в двата случая те са отпуснати за разплащане на задължения по договори за предоставяне на електронни съобщителни услуги за разпространение - т.е. за излъчване. Телевизията получи и допълнителни 8 милиона лева по линия на българското председателство на ЕС, което бе в първата половина на миналата година.

Припомняме, че предстои конкурс за нов генерален директор на БНТ. Той трябва да се проведе на 5 юли, като временният директор Емил Кошлуков ще опита да го спечели. Предстои да се види дали на изслушванията ще има повече яснота за финансовото състояние и бъдеще на телевизията.

Откриха процедурата за избор на шефове на БНР и БНТ

Съветът за електронни медии откри днес процедурата за избор на генерален директор на Българското национално радио. Крайният срок за под...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com