Ще има ли реална подкрепа за бременните жени при извънредното положение?

4994
Ще има ли реална подкрепа за бременните жени при извънредното положение?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Как в нововъведения покрай извънредното положение изцяло писмен парламентарен контрол може да се отбягват или заобикалят неудобни теми, започна да проличава по малкото публикувани на сайта на парламента отговори на депутатските въпроси. В отговора на социалния министър Деница Сачева по отправен към нея въпрос относно мерките за бременните жени и майките с малки деца, които са пряко засегнати от пандемията и извънредното положение, например, прави впечатление, че дори не се споменават бременните жени.

Иначе, в отговора си Сачева дава да се разбере, че е наясно, че „извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса е сериозно изпитание за всички български граждани, но е още по-голямо предизвикателство за тези, които са в по-уязвимо положение, както и за всички хора, които полагат грижа за деца, лица с увреждания, възрастни хора и други“. Изглежда сред споменатите „други“ са бременните жени, за които първо се пита в депутатския въпрос, но пък точно за тях в отговора на социалният министър не се посочват конкретни мерки за подкрепа.

Впрочем, с въпроса си народните представители от БСП Надя Клисурска-Жекова и Евдокия Асенова обръщат внимание на министър Сачева, че големи групи от работещите остават без работа, че всеки ден минимум 5000 души се регистрират в бюрата по труда (днес, 22 април, Сачева каза, че вече били по около 2300) и че се оказва, че голям процент от тях нямат право на обезщетение за безработица, а повечето получават минималното обезщетение за безработица, което е 9 лева на ден.

„Паралелно с това майките получават мизерно обезщетение за отглеждане на дете между първата и втората година, в размер близък до прага на бедността. Друга част – бременните и майките на деца до 12 години, са вече в неплатен отпуск, едните – за да се предпазят, другите – за да бъдат до децата си, които не са на училище. Средства липсват даже за задоволяване на основните потребителски нужди“, се посочва в отправения въпрос.

Ето какво обяснява в отговора си Сачева:

"Особено важни в настоящата кризисна ситуация са съществуващите в действащото българско законодателство социални права на хората и мерки за подкрепа, които позволяват да се осигури социална защита на различни уязвими групи, включително и на децата и техните родители. Месечните социални помощи и целевите помощи за отопление дават възможност за социална закрила на най-нискодоходните и рискови групи от населението.

НСИ: Всяка година се раждат между 1000 и 2000 по-малко бебета в България

Между 105 и 108 момчета се раждат на 100 момичета. Това показва статистиката на ражданията у нас. Този феномен обаче не е само в Българ...

Когато в резултат на въведеното извънредно положение са възникнали инцидентни нужди от задоволяване на здравни, комунално-битови или други жизненоважни потребности, при заявено желание от лицата и след извършена преценка, може да им бъде отпускана еднократна социална помощ. Тази помощ може да се ползва и от родители на деца до 12 г., които поради обявеното извънредно положение ползват неплатен отпуск от минимум 20 работни дни поради невъзможност да им бъде осигурено от работодателя извършване на дистанционна работа от вкъщи. Задължително е децата им да са посещавали детска градина, ясла или училище преди 13 март 2020 г. За получаване на помощта има доходен критерий, като месечният доход на член от семейството, предхождащ месеца на ползване на неплатения отпуск, не трябва да е по-висок от размера на минималната работна заплата – 610 лв. По този начин се дава възможност тази помощ, от която традиционно се възползват най-уязвимите и бедни хора, да се получава и от работещи родители, които по принцип имат доходи, които не предполагат получаване на социални или семейни помощи. Помощта е в размер на 375 лв. и се отпуска от териториалните поделения на агенцията за социално подпомагане.

Друг важен инструмент за подкрепа на децата и семействата са семейните помощи за деца. Поради това със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се гарантира непрекъснатост на получаването на месечните семейни помощи. В рамките на извънредното положение голяма част от изискванията за достъп до тези помощи не се прилагат. По реда на Закона за закрила на детето също се предоставя финансова подкрепа.

Нова важна мярка, чрез която се подкрепят и родители, е свързана със запазване на заетостта на работници и служители при преустановяване на работата на предприятия. На работодател, който поради извънредното положение, обявено, с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., със своя заповед, издадена въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието или на част от предприятието, може да се изплащат суми по $ 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите в предприятието. Компенсации ще се изплащат и на работодател, който със своя заповед, издадена на основание чл. 120в, ал. 1 от Кодекса на труда, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители или е установил непълно работно време по чл. 138а, ал. 2 от Кодекса на труда. При тези случаи работодателите ще имат право на компенсации, когато могат да удостоверят спад на приходите от продажби с не по-малко от 20%, спрямо съответния период, посочен в постановлението. Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от периода на действие на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, но за не повече от три месеца. Размерът на компенсацията е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режимът за преустановяване на работа или на установяване на непълно работно време и на което ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на периода, за който се изплащат компенсации. Работодателят изплаща пълния размер на трудовото възнаграждение на лицата за съответния месец, а за лицата на непълно работно време – пропорционално на неотработеното време, но до 4 часа. Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите, ще бъдат осигурени от фонд „Безработица“.

Най-нуждаещите се лица получават подкрепа и по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България. Две от реализираните операции по програмата – „Осигуряване на топъл обяд“ и „Предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти“, са насочени към уязвими групи лица и семейства с деца, които живеят с доходи под линията на бедност. Специален фокус е поставен върху семейства с ниски доходи и с нисък социален статус.

Самотни родители, многодетни семейства, приемни семейства, семейства на деца с увреждания и др., които се подпомагат на различни основания според установения социален риск, също са сред допустимите групи за подпомагане. По програмата се предоставя подпомагане с храни, с което се намалява основният разход на домакинствата, а освободеният ресурс хората насочват за задоволяване на други жизненоважни нужди. В периода ноември 2019 г – февруари 2020 г. чрез Българския червен кръст бяха разпределени повече от 241 000 пакета с основни хранителни продукти, влагани за приготвяне на храна на цялото семейство. Помощта достигна до 451 553 лица и членовете на техните семейства, от които 124 284 са деца на възраст до 15 години. Предвид обявеното извънредно положение, свързано с разпространението на COVID-19, стартира допълнително подпомагане на над 41 000 лица и семейства, в това число и семейства с деца, с 1400 тона хранителни продукти.

ООН: Заради демографската криза в България идва време, в което няма пенсии

До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН. Оценката е близка до тази на учени от БАН! Масо...

Друга важна мярка за подкрепа в условията на извънредната ситуация в страната е целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация 2020 г.“. С осигурено финансиране от държавния бюджет в размер на 5 100 000 лв. се дава възможност на общини и райони на общини да осигуряват топла храна на нуждаещи се лица в продължение на 33 работни дни. Целта на програмата е да бъдат подкрепени в дома си хора с ниски доходи под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина, както и уязвими лица, в т.ч. и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят само и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение не са в състояние да си осигурят прехраната, както и лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Приготвената храна по програмата ще се доставя ежедневно в дома на потребителите. Приемът на проектни предложения по програмата започна на 1 април 2020 г., а крайният срок за кандидатстване е 21 април 2020 г. Към 15 април 2020 г. 116 общини са заявили желание за финансиране и ще им бъдат предоставени средства за осигуряване на топъл обяд за 16 556 нуждаещи се лица. Ресурсът по целевата програма е разчетен, за да може да достигне до всички 297 общини и райони на общини и да обхване до 52 280 най-нуждаещи се лица. По сключените договори поетапно и в зависимост от заявената готовност на общината осигуряването на храната ще започне на 21 април 2020 г. Програмата на този етап е предвидена с продължителност до 10 юни 2020 г.

Друга мярка за подкрепа на най-нуждаещите се лица, която се прилага и преди обявяването на извънредното положение, е изградената мрежа в страната от „Обществени трапезарии“, която се финансира от фонд „Социална закрила“, се предоставя храна на различни уязвими лица, които не могат да си я осигурят сами – лица и семейства на месечно социално подпомагане, лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, самотно живеещи лица с минимални пенсии и др. към настоящия момент по програмата са обхванати 5630 лица.

Предвид обявеното извънредно положение допълнително в обхвата на програмата ще бъдат включени 1489 лица, изпаднали в тежка ситуация, в следствие на епидемичната обстановка (поставени под карантина, лица завърнали се от други държави, останали без работа, без доход), на които ще бъде осигурен топъл обяд".

В заключение, министър Сачева уверява: "В рамките на своите правомощия ще продължим да разработваме и изпълняваме мерки за подкрепа на всички хора в затруднено положение, включително и на децата и родителите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com