Ще останат ли без помощи за отопление пенсионери заради добавката от 50 лева?

5694
Ще останат ли без помощи за отопление пенсионери заради добавката от 50 лева?
Снимка: iStock/Guliver

Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е добавката от 50 лева, която се дава към всички пенсии вече близо една година. Заради нея хората не могат да изпълнят изискването за доход, за да получат помощите, сигнализира омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от Труд.

По думите ѝ много хора, които ще получат добавка от 50 лева, се притесняват, че ще прескочат прага за получаване на помощи за отопление. “Изпратих препоръка да се вземе предвид добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията”, заяви омбудсманът. 

Все повече хора ползват помощи за отопление

Агенцията за социално подпомагане (АСП) приключи окончателното обработване и на последните постъпили декларации за отпускане на целева ...

Право на помощ за отопление имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп - или т. нар. диференциран минимален доход, който зависи от възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други. Той се определя като процент от гарантирания минимален доход за страната, който за тази година е 75 лева.

Размерът на месечната помощ е разликата между диференцирания минимален доход, както е определен спрямо ситуацията на конкретния човек и неговия доход от предходния месец. Например ако живеете сам и сте над 75 години, ДМД за вашата социална категория е 123,75 лева. Ако вашият доход е 100 лева, месечната помощ е в размер на 23,75 лева.

Освен по дохода, тези хора трябва да отговарят и на други условия - да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане, да не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца, както и спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лв.

803 000 души получават пенсии под линията на бедност от 369 лева, сочи справката от НОИ, която омбудсманът е получила. “Изпратих препоръка до социалния и финансовия министър с настояването да бъдат актуализирани пенсиите така, че те все пак да надвишават линията на бедност”, допълни Ковачева. Според нея системата е несправедлива спрямо онези, които имат стаж за пенсиониране, но нямат навършени години.

Колко пенсионери и защо остават без увеличение на пенсията?

Около 916 000 българи, пенсионирани преди началото на тази година, няма да получат осъвременяване на пенсиите си от 1-ви юли. Това пока...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com